Ревюта
Група: God Is an Astronaut      Албум: Ghost Tapes #10      Автор: Alice      Февруари, 2021
God Is an Astronaut - Ghost Tapes #10 (ревю от Metal World)

Факт е, че в съзнанието на много хора изминалата 2020-а вече се превръща в “Годината-която-не-бива-да-се-назовава“, изглеждаща напълно безсмислена, похабена и изпълнена с кофти обстоятелства като липсата на каквито и да е музикални събития. Това явление обаче определено не включва ирландците God Is an Astronaut, които напук на всичко и за щастие на всички оползотворяват цялото си време, като успешно го преобразуват в чиста творческа енергия. Огромният труд и впечатляващата им мотивация дават резултат с появата на едно от най-впечатляващите им издания до момента.

“Ghost Tapes #10” неслучайно включва точно тази номерация в заглавието си – това е десетият пореден албум в кариерата на God Is an Astronaut, което ги прави завидно продуктивни през изминалите близо две десетилетия от основаването им. Разнообразното им творчество винаги е било богато на изненади и тазгодишното попълнение не е изключение. Ако в дадени случаи границата между пост-рока и прогресив метъла е изключително тънка (дори незабележима), то в други моменти е много ясно очертана. Така се случва и с “Ghost Tapes #10”, който е осезаемо по-тежък и “по-метъл” запис от почти всички останали в дискографията на бандата, клонейки доста повече към прогресива.

Стиловата тежест със сигурност не е за сметка на емоционалната, което може да чуем още в първата от седемте песни – “Adrift”. Тя започва енергизиращо и бързо, но постепенно изкарва на преден план присъщата на God Is an Astronaut лека меланхолия, която се разраства още повече в “Burial”. Там не само заглавието, но и цялостното настроение напомнят за шведите Katatonia, разгръщайки различните измерения на мрачната душевност. Нещата стават още по-напрегнати в “In Flux”, но в най-добрия смисъл – още от сега си личи, че албумът тепърва започва да разкрива най-доброто от себе си.

Именно следващата “Spectres” ни повежда към своеобразната кулминация на записа и е изпълнена с умопомрачаващи мелодии и смразяващи рифове, които са напълно самодостатъчни, дори и в изцяло инструментален албум. “Fade”, от своя страна, продължава градивно да увеличава тежестта и за момент забързва темпото почти до неузнаваемост, но после плавно прелива в по-бавната “Barren Trees”.

Всичко чуто до момента води до безспорния шедьовър “Luminous Waves”, който е запазен за финал на космическата одисея “Ghost Tapes #10”.

Ако досега на апокалипсиса му липсваше подходящ музикален акомпанимент, който да ви изстреля достатъчно надалеч от действителността, то вече знаете какво да си пуснете през следващия локдаун.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт