Ревюта
Група: Tribulation      Албум: Where the Gloom Becomes Sound      Автор: Killer Rose      Февруари, 2021
Tribulation - Where the Gloom Becomes Sound (ревю от Metal World)

Заглавието “Where the Gloom Becomes Sound” ще бъде познато на феновете на даркуейв проекта Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows (с който задължително трябва да се запознаете, ако сте фенове на жанра). И макар и шведите от Tribulation да отдават почит на вдъхновителката си Anna Varney с името на новия си пети албум, завоят в звученето не е толкова рязък и провокативен, колкото музиката на немската енигма.

Записът на Johannes Andersson е логичната крачка в развитието им след достъпния “Down Below”, а преходът от дет/блек метъл към все по-труден за дефиниране жанр с екстремни вокали и хеви метъл и готик метъл инструментали продължава с пълни сили. Иронично е, че записът се оказва и последният такъв с дългогодишния китарист и основен композитор в бандата Jonathan Hultén. Китарните мелодии и сола в “Where the Gloom Becomes Sound” са на особено високо ниво и впечатляват не само с техничност, но и с емоция.

Освен типичните елементи, с които свикнахме в последните албуми на Tribulation, в тавата прави впечатление и специфично пост-пънк внушение в духа на Joy Division, The Cure, Killing Joy и New Order, което за първи път се прокрадва в композициите на шведите толкова настоятелно. Продукцията, дело на новака Jamie Elton, е гръмотевична и извежда потенциала на композициите до впечатляващо ниво, а обложката предизвиква моментална реакция с красивия си и изчистен класицизъм, който успява да отговори на съдържанието в творбата. Не е трудно да уловим и влияния от викторианската готика, черно-бялото кино и ранните Hammer и Universal хорър ленти в презентацията на текстовете и естетиката.

Tribulation продължават все така се интересуват от теми като смъртта, прераждането и отвъдния живот, а особено интересни са размишленията им за магията и петте елемента в новите парчета. Сред най-впечатляващите песни са откриващата “In Remembrance”, вълнуващият сингъл “Leviathans” и меланхоличната “Dirge of a Dying Soul”.

Нямаме никакво съмнения, че “Where the Gloom Becomes Sound” ще получи признание от световните критици и ще заеме почетно място в годишните им класации. Напълно заслужено. Радостта ни обаче остава някак горчива заради големия въпрос – какво крие бъдещето за Tribulation без приноса на Jonathan Hultén?

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт