Ревюта
Група: Evergrey      Албум: Escape of the Phoenix      Автор: Killer Rose      Февруари, 2021
Evergrey - Escape of the Phoenix (ревю от Metal World)

След като се измъкнаха от ледените води на океана невредими, Evergrey решиха да оставят епичната трилогия, състояща се от “Hymns for the Broken”, “The Storm Within” и “The Atlantic”, зад гърба си и да започнат да пишат нова глава от историята си. Дългогодишните фенове на бандата усетихме най-истински възраждането, което последните албуми на шведите оказаха върху кариерата им след средния период (между “Monday Morning Apocalypse” и “Glorious Collision”), който се прие значително по-противоречиво, въпреки ясните си достойнства. Изглежда всички обаче са притаили дъх и очакват с голямо любопитство следващата крачка на Tom Englund и компания.

Е, “Escape of the Phoenix” е факт и няма да си кривим душата – въпреки многобройните реверанси, които отправя към историята на групата, записът е типичен представител на късното им творчество и не би могъл да съществува без предшествениците си. Това съвсем не означава, че не успява да надмине голяма част от тях.

Дванадесетият албум на Evergrey се разгръща по страхотен начин с всяко следващо слушане, но няколко неща правят впечатление още от първия досег с него:

Енергията и вдъхновението на бандата са все така възхитителни и неизчерпаеми, въпреки липсата на рискови нови елементи.

Китарните рифове в парчета като откриващото “Forever Outsider”, “A Dandelion Cipher” и заглавното “Escape of the Phoenix” са в състояние да разбият черепа ти.

Henrik Danhage e абсолютен бог на китарните сола.

Tom Englund е все така способен да разтопи ледовете в сърцето ти в песни като “Stories”, “In The Absence of Sun” (сериозно, една от най-титаничните песни на Evergrey изобщо) и “You From You”.

Клавишните на Rikard Zander винаги са играли ключова роля в меланхоличното звучене на групата, а този път са изведени на още по-преден план в аранжиментите.

Двадесет и три години след издаването на дебюта си “The Dark Discovery” шведските титани Evergrey нямат повече какво да доказват. Въпреки промените в състава и завоите в звученето, те успяха да съхранят онази магия, която ги прави специални, и не разочароваха феновете си нито веднъж, редувайки задоволителни записи с абсолютно монументални такива. “Escape of the Phoenix” със сигурност e от вторите.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт