Ревюта
Група: Moonspell      Албум: Hermitage      Автор: Sharon      Февруари, 2021
Moonspell - Hermitage (ревю от Metal World)

Не са много групите с над 30-годишна кариера зад гърба си, които отказват да се пуснат по течението, разчитайки на стара слава. Дали заради произхода или трудоемкия пробив на създателите си, всеки албум на Moonspell е записан с психологическата нагласа, че може и да е последен. Но португалците застават с името зад творчеството си, като не оставят нищо недоизказано и подчиняват всичко на синтеза между идеологията и актуалните си музикални настроения.

Тринадесетият им албум не е изключение – озаглавен в разрив с глобализма, “Hermitage” би бил прекрасна добавка към дискографията на един куп съвременни музиканти. За пореден път групата се изживява като хамелеон и навлиза в (по думите на Fernando Ribeiro) последната фаза от кариерата си с опус извън пределите на музиката – колкото и вълнуваща да е тя – за да постави въпроси, които много хора ще нарекат неудобни.

Един от тях засяга идеята за самоизолацията и съзнателното отричане на комфорта, с който си свикнал, под звуците на “The Greater Good” и нейните Gilmour-ски вдъхновения. И докато сянката на Pink Floyd се прокрадва неведнъж към най-съзерцателните моменти в записа, “Common Prayers” напомня за готик корените на Moonspell. Седемте минути съвършенство в “All or Nothing” са изпълнени с интимна атмосфера и прогресив, свързващ се тематично с “Entitlement”, инструменталната “Solitarian” и музикалните еквилибристики на “Without Rule”. Дрезгавите провиквания на Fernando и тътенът в “Hermitage” и “The Hermit Saints” са едни от малкото по-тежки моменти тук, разчитащи повече на барабани, отколкото на китари.

Но “Hermitage” не претендира да е метъл албум. Тук няма да откриеш драмата от “1755”, нито духа на “Wolfheart” или “Irreligious”, а ако очакваш тонове рифове и симфоничност, по-добре си пусни “Memorial” или “Night Eternal”. “Hermitage” блести най-ярко с меланхолията в клавишните пасажи на Pedro Paixão и ефирните струни на Ricardo Amorim, които издигат пиедестал за изпълненията на Fernando.

Без да се изживяват като политически и социален коректив, португалците ще те накарат да се замислиш над прекомерното разточителство на цивилизацията. Слушайки новия им албум, неусетно ще си представиш, че групата свири само за теб. И може би ще си прав – все пак Moonspell знаят най-добре как да докоснат чувствителните ти душевни струни.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт