Ревюта
Група: Karpenter      Албум: Sleepless      Автор: Стако      Април, 2021
Karpenter - Sleepless (ревю от Metal World)

Концепцията за “вдъхновение” винаги е представлявала широк спектър от впечатления, емоции и цели. Напоследък сякаш стандартите се разширяват. Една интересна и биполярна стигма все повече изчезва и виждаме още и още състави да се вдъхновяват от вече установени творби от различен характер. Karpenter са сред тях.

Добрата новина е, че в много случаи това води до феноменални изпълнения и свежи гледни точки към нещо вече познато. А и така се дава шанс на почитателите на въпросните произведения да ги изживеят отново. Концепция като тази може ли обаче да издържи на въпроса “Струваше ли си да свирим с тая цел?”. Нека анализираме становището на Karpenter, съдържано в техния дебют.

Доколкото целта е определен тип тежест, истината е, че музиката им си прилича най-много с тази на Heavatar. Говорим в отношение звук, защото италианците тепърва има да трупат този опит. И от тук разбираме и защо композициите им са затворени в толкова тесен диапазон – динамиката и пъстротата на записа са практически несъществуващи. Въпреки това, всяка песен е сдържана сама по себе си, макар целият плейлист да се превръща в амалгама от метъл и траш пориви след 20-ата минута. Кандидат-трошачките имат добри идеи в себе си, но не и такива, които да са ви чужди или нови. Ядрото, с което групата иска да изпъкне обаче – както може би разбрахте от интродукцията – е фактът, че всяка творба е инспирирана от някакво хорър заглавие, било то от литературата или филмовата индустрия. Бандата заслужава адмирации за своето отношение – нито текстът, нито звукът лесно издават за кое заглавие иде реч. Лириката е действително обмислена и представя субективен поглед над познатата история, докато в музикално отношение всичко е преминало през призмата на избрания звук. А самото му качество е точно толкова добро, колкото си го представяте, предвид липсата на контраст и факта, че налице имаме дебют.

Обаче тук идва и един по-философски въпрос: хората, които харесват тези титани на медийните изкуства, послужили тук за муза, не ги ли асоциират вече с определен привкус, звук, усет? И ако да, то доколко за тях ще бъде ценен този им облик, където те звучат единствено както Karpenter си ги представят?

Доколкото горе поставеният въпрос търси по-обективен отговор, решението да дадете шанс на “Sleepless” не е такъв. Ако им се доверите, няма да бъдете разочаровани, а с правилните очаквания дори може да ви бъде приятно. А в случай, че търсите състав, който да се ангажира с това да ви очарова – съветвам ви да изчакате следващо издание.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт