Ревюта
Група: Fear Factory      Албум: Aggression Continuum      Автор: Стако      Юни, 2021
Fear Factory - Aggression Continuum (ревю от Metal World)

Fear Factory вече над 30 години създават и полагат все по-стабилни основи на индустриалния метъл. Всичко от наратива до звука и обработката е било така концентрирано в идеологията на жанра, че отпечатъкът на американците върху модерните изяви от това лице на артосферата е незаличим.              

Въпреки това, не е трудно да си представим, че да правиш същия тип музика десетилетия наред е доста ограничаващо. Предвид, че върховете за тях вече за покорени, те вземат правилното решение да пробват нещо по-различно. В този контекст при нас пристига “Aggression Continuum”.

Още в първата си минута, траклистът ще ви впечатли като по-мелодичен и пъстър. Нещо повече – тези новости са умело вплетени в композициите, така че да не се компрометира очакваната тежест. Идеологията и запазената марка са тук: зверски тежки вокали, роботизирани и монотонни чисти такива, брутални ритми и рифовки, и изключителна обработка. Дори предвид факта, че Burton C. Bell не е участник от самото начало, той се справя на завидно, дори неразличимо ниво. Особено впечатление правят крещящите му вокали, които са контролирани и силни. Темите в парчетата са също такива, с каквито съставът е известен, с бегли метафори към различни социални проблеми. Основано на всичко казано до момента, не е учудващо, че това е един от най-приятните им за слушане албуми. Макар не цялостна, добавената мелодика прави плейлиста от почти 50 минути по-малко натоварващ, за разлика от някои сред по-тежките им предишни издания, в музикален и наративен смисъл. В обзор, композициите са стабилни, но сред тях се срещат една-две прояви на неочаквано елементарни опити за уплътнение, които горчиво навяват спомен за някакъв първи албум на дет метъл група. Тези от вас, които следят състава от край време, също ще забележат по някоя и друга припевна прогресия, която направо са откраднали от себе си (но са сменили темпото за всеки случай). Но поне са заимствали от по-успешните си песни. И из всички тях срещаме един особено нетипичен, хармоничен трак, който служи за чудесен пик на този образ на бандата.

Вярвам, че не е трудно да се разбере защо последните съждения са именно такива. Колкото и да имаш желание да се промениш, 30 години същото си е направо като и 30 години очаквания. Макар Fear Factory да не са правили компромиси относно ядрото на стила си, те също не са се отдали изцяло на новите примеси, които са избрали. Вследствие на това, те просто не звучат като неотменна част от изданието.

Въпреки това, съдържанието тук е всичко друго, но не и слабо или лошо. Дори напротив – това е развиваща стъпка и би било чудесно, ако този път бъде последван. Ако това се случи, неминуемо, но след време, ще чуем нещо свежо и брилянтно от Fear Factory. Тук са наченките и макар не изцяло в зародиш, те са по-скоро опит за нов тип основи, върху които се изисква още градеж, докато се открие правилния баланс.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт