Ревюта
Група: Donny Ross      Албум: Souls With No Goals      Автор: Alice      Юли, 2021
Donny Ross - Souls With No Goals (ревю от Metal World)

Ако нямате никаква подготовка и очаквания за това, което ще чуете, първоначално сигурно ще си помислите, че мрачното заглавие “Souls With No Goals” е творба на някоя дуум метъл банда. Но скоро ще стане ясно, че изненадващото музикално преживяване, което предстои, е много далеч от това. Пригответе се за едновременно енергично, трогателно и носталгично олдскуул пътуване в страната на алтърнатив рока.

Авторът на албума е талантливият изпълнител от Шотландия Donny Ross, който вече живее в Лос Анджелис и е единственият композитор, инструменталист, вокалист и автор на всички текстове в албума. Той собственоръчно реализира всичките си тематични концепции и инструментални партии, което е един от най-впечатляващите факти за “Souls With No Goals”. Donny съвсем сам пише и записва всички инструменти, както и вокалните партии, съчетани с перфектно пасващи лирики. Всичко това е факт, въпреки че още от началото на албума всичко звучи неразличимо от нещо, записано от банда с поне четирима музиканти.

“Souls with No Goals” не е първото самостоятелно произведение на Donny Ross, а е вторият му дългосвирещ студиен албум. Той показва страхотен прогрес след “Happy FryDaze”, издаден миналата година, и лесно можем да забележим цялостното му творческо развитие оттогава насам. Новият албум се състои от 13 песни, всички от които са базирани върху келтските, алтърнатив рок и пост пънк влияния на Donny. Както той самият споделя, основните му музикални идоли са групи като The Smiths, Queens of the Stone Age, Pixies, Oasis, Fontaines DC, Stone Roses и Arctic Monkeys, което ясно си личи и от музиката му.

Говорейки за гореспоменатите влияния, откриващата песен с името “Lips of Fire” звучи именно като ранните творби на Pixies. Donny показва любимите си алтърнатив рок и пънк рок вдъхновения и всичките им нюанси. Следващите “S.T.A.G.S” и “Talking Soul For Hours and Singing In Her Sleep” загатват за по-меланхолична нотка и все повече пост пънк – още един пример за страхотния избор на жанрове. Ред е на песента “Closing Molly”, която бързо връща веселото настроение с още класически рок рифове и мелодии, вдъхновени от Oasis. “Home from Home” се оказва дори още по-жизнерадостно парче, особено имайки предвид закачливия му припев. След него чуваме “Saturday Nights At The Old War Memorial” и “Auld Timers”, които са две от по-бавните и романтични попълнения към албума, докато “The Glasgow Necropolis” продължава в по-стоунър рок ориентирана посока. Носталгичните рок мотиви се развиват още повече в “Don’t Mouth, Don’t Speak” – поредната хитово звучаща песен. Същото определение може да се даде и на “S.T.I.N.G”, която най-вероятно отново е вдъхновена от Pixies.

Едно от най-интересните попадения в записа безспорно е “Coinneach Ohdar”, където най-сетне можем да доловим келтските музикални препратки в пълния им блясък. Това е може би най-екзотичното парче, което изпъква като най-уникалното пред останалите 12. Предпоследно, е ред на “Orchid” – една от най-хубавите композиции в “Souls with No Goals” и най-запомнящата се песен досега, която лесно бихме си представили пусната по радиото. Финалната “Water and Bread” събира на едно място всички най-добри черти на записа и ги смесва в един своеобразен край на това приключение.

Ако си мечтаете за пътуване във времето и мислен телепорт директно до 80-те и началото на 90-те, “Souls with No Goals” е точното нещо. Колкото и модерно да звучи, записът е твърде силно повлиян от любимите артисти на Donny Ross и на същата тази ера в музиката – по най-добрия възможен начин, разбира се. Алтърнатив рокът и пост пънкът му звучат възможно най-искрено, сякаш са създадени преди поне три десетилетия. А фактът, че той сбъдва цялата тази магия съвсем сам, е умопомрачителен. Donny се доказва като певец, талантлив композитор и безспорен носител на вярата в бъдещето на музиката.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт