Ревюта
Група: Wolves in the Throne Room      Албум: Primordial Arcana      Автор: WingWriter      Септември, 2021
Wolves in the Throne Room - Primordial Arcana (ревю от Metal World)

Новият албум на Wolves in the Throne Room е сред най-очакваните блек метъл издания тази година. Има защо да е така, съвсем скоро ще станат 10 години откакто братята Weaver кръстосват презокеанските гори и ни разказват красиви, но и мрачни истории за американската природа и онази неповторима емоция, която човек може да изпита единствено покрай водите на Тихия океан. С вече седем албума зад гърба си, WITTR са сред най-респектиращите имена в атмосферичния блек, а “Primordial Arcana” цели да бъде поредното доказателство за изградения през годините авторитет.

Както и предишните записи на американците, така и този е силно обвързан с природата. Той не залага на агресивната страна на стила си (макар че на места показва остри зъби), а вместо това рисува меланхоличен пейзаж в тъмни цветове. Те обаче съвсем не е задължително да са единствено студени. Напротив, “Primordial Arcana” всъщност е доста земен албум и, както ще забележиш още от обложката, цветовете му могат да са и топли.

Продукцията е странна. Звученето е по-басово от стандартите за жанра. Стои някак глухо, което е нормално за атмосферичния блек метъл, но в същото време е и доста ударно, което означава, че албумът няма как да бъде просто фонова музика. Мелодиите на първо слушане звучат простовати и лесносмилаеми, но това впечатление лъже. Композициите са интровертни и прикрити в началото. С всяко следващо слушане музиката разкрива нови елементи. Меланхолията, която музикантите използват като отправна точка и главно изразно средство, намира повече близост с дуум метъла. Макар и да използват похватите на блека, Wolves in the Throne Room могат да се впишат без проблем и сред банди като Swallow the Sun и November’s Doom.

Песните в “Primordial Arcana” са подредени хитро, така че записът да се движи като поредица от изкачвания и спадове. В същото време обаче парчетата се допълват взаимно и създават хомогенна връзка, която подсказва, че за пълноценно вникване в материята, изданието трябва да се слуша от-до. Хубавото е, че това не пречи да се откроят и сполучливи сингли.

Стартът се поставя от бясната “Mountain Magick”, която ни представя един от най-добрите рифове на бандата. След това темпото спада и “Spirit of Lightning” ни позволява да направим първите крачки в обстановката на меланхолия, изобилстваща в албума. Парчето обаче не губи блек началото си, така че на моменти ще чуеш познатите бластбийтове. “Through Eternal Fields” е красива пиеса, звучаща много по-удобно в дуума, отколкото в блека, а веднага след нея WITTR позволяват на музиката да стане далеч по-агресивна в “Primal Chasm (Gift of Fire)”.

Грачене на гарвани и ембиънт синтове озвучават близо двуминутното интро на “Underworld Aurora”, а атмосферичните клавири ще са в основата и на оставащите пет минути, като от време на време ще влизат в сблъсък с двукасови барабани и мелодични китарни пасажи. “Masters of Rain and Storm” засилва синтовете, ускорява темпото; бластбийтовете и високите блек писъци се завръщат. Малко след средата изненадващо всичко утихва, а изтънченият клавирен фон позволява на класическа китара да оформи красива акустична секция. Инструменталът “Eostre” закрива изданието, а след него бандата представя и още един инструментал като бонус – “Skyclad Passage”.

Решението на музикантите да сложат два инструментала на финала е странно. “Skyclad Passage” можеше да бъде сполучливо въведение. Това обаче не може да се нарече минус. “Primordial Arcana” ще е сред най-добрите блек издания за 2021-ва година, а Wolves in the Throne Room отново показаха защо са сред най-добрите в сферата си.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт