Ревюта
Група: Iron Maiden      Албум: Senjutsu      Автор: WingWriter      Октомври, 2021
Iron Maiden - Senjutsu (ревю от Metal World)

Нека да започнем така – в целокупното си творчество Iron Maiden имат няколко по-открояващи се периода. Повечето фенове харесват цялото творчество на британците, но не са малко и тези, които одобряват само някои определени периоди и директно отричат други. Така като нищо ще попаднеш на хора, които ще те уверяват, че значимото творчество на Maiden приключва с края на 80-те. Други пък ще са още по-радикални и ще твърдят, че истинските Maiden са само и единствено в първите си два албума с Paul Di’Anno. И тези спорове никога няма да спрат. Нещо повече, тенденцията е да се задълбочават с всеки следващ запис.

Седемнадесетият опус на секстета излезе в началото на миналия месец, така че в този материал можем да си позволим да го погледнем през някаква дистанция на времето – нищожна, но все пак някаква. Слушахме го, чухме историята как е записан и съхранен по време на пандемията, изчетохме ревютата на авторитетните световни метъл медии, запознахме се и с мненията на феновете. Истината е колкото тъжна, толкова и удовлетворяваща. Iron Maiden не са новаторите, които бяха през 80-те. Не са и майсторите от началото на новия век. За тези малко повече от 40 години стаж те постигнаха всичко. Вече нямат какво да доказват. Затова и “Senjutsu” получи толкова противоречиви отзиви. Това е албум, лишен от напрежение, от желание за конкуриране и изкачване на поредния връх. Не, “Senjutsu” звучи така, сякаш Harris, Dickinson, Murray, Smith, Gers и McBrain са се погледнали един друг и са си казали „Хей, нека просто да напишем няколко хубави песни“. Това е “Senjutsu”.

Продукцията е сред основните елементи, довели до противоречивата слава на изданието. И, наистина, подходът е странен, сякаш отново се връщаме в годината, в която излезе “A Matter of Life and Death”, без въобще да е мастериран, и то по желание на групата (това обаче не му пречи да е жесток!). От друга страна, необработеният звук на “Senjutsu” е свежо попадение в морето от изпържен в студиото метъл. Това е албум, който няма как да затормози ушите ти, без значение за кой път го слушаш. Трябва малко време за климатизиране в началото, но после всичко е наред. Още нещо – този минимализъм, който излъчва “Senjutsu”, показва колко гениални са Maiden. Днес сме свикнали да слушаме припеви, залети и претрупани от обработени беквокали, които разчитат на психологическия трик да впечатляват с внушителността си. Тук обаче излиза Bruce Dickinson и сам, със собствения си глас, те кара да настръхнеш на “The Writing on the Wall”, и на “Days of Future Past”, и на “The Parchment”, и на “Hell on Earth”…

С изключение на едно-две по-незабележими парчета, “Senjutsu” съдържа качеството, с което сме свикнали при Maiden, само че то не е представено с такъв космически размах като в предните издания на групата, а е една идея по-умерено. Това е албум, който свързва “The Book of Souls” с “A Matter of Life and Death” / “Dance of Death”, с “Brave New World” и с… не знам, избери си който и да е албум от класиките (без първите два). Дали е най-добрият албум на Maiden? Не, със сигурност. При тази дискография може би няма да влезе и в топ 10. Но мястото му в творческия път на легендарната група е безспорно и ако утре Steve Harris реши, че това ще е финалното им издание, ние, феновете, би трябвало да останем доволни от постигнатото в този труд.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт