Ревюта
Група: Saxon      Албум: Carpe Diem      Автор: Светъл      Февруари, 2022
Saxon - Carpe Diem (ревю от Metal World)

Минаха малко повече от три години от последния авторски труд на британските ветерани SaXoN. Този период обаче в никакъв случай не може да се нарече празнина. След издаването на “Thunderbolt” (2018) част от членовете на състава се ориентираха към странични проекти и солова работа. Китаристът Paul Quinn започна активно да се изявява с The Cards, вокалът Biff Byford издаде както соловата си творба “School of Hard Knocks”, така и албума “Red Brick City” заедно със своя син в проект, наречен Heavy Water. Освен всичко това, миналата година SaXoN представиха и първия си запис с кавъри, озаглавен “Inspirations”. Защо е цялото това въведение? Най-вече за да подчертае, че понякога групите имат нужда да спрат за малко писането на музика. Особено ако се говори за утвърдени класически имена. В един момент започва преповтарянето, което, ако не се вземат мерки, преминава в практическо изчерпване. Е, SaXoN взеха мерки. “Carpe Diem”, тяхното ново творение, е чудесен хеви метъл албум, който звучи адекватно за 2022-ра година и (ДОРИ!) е сред най-бързотемповите творби на бандата. Ще е лишено от смисъл да генерализираме с думи като „най-добрият им албум от еди-кога си“, но определено личи свежест, която сякаш липсваше в предните няколко издания.

Началото е с едноименното парче. След характерното, леко мистично интро, станало сякаш постоянен елемент в албумите, слушателят се облива с качествена среднотемпова към бърза китарна мелодия. Заявката е сериозна. “They came, they saw, they conquered” е рефрен в текста и по всичко личи – идеята на този албум. Paul Quinn свири своето соло така, сякаш не е на 70, а на 30 години. Nibbs Carter и Nigel Clocker биха могли да срутят някоя по-паянтова постройка с ритъм секцията в песента.

“Age of Steam” изглежда е посветена на индустриалната революция в Англия. Може би и заради това усещането докато я слуша човек е все едно се вози на парен локомотив. И отново Paul Quinn… не, сериозно, този човек сякаш се преражда в музикален план. Тук е моментът да се спомене и другият китарен герой – Doug Scarratt. Двамата с Paul звучат по-хармонично от всякога. Може да се каже, че Carpe Diem в това отношение е доста сериозно завръщане към времената на “Metalhead” (1999).

“The Pilgrimage” дава усещане за времената на “Crusader” и показва, че SaXoN продължава да ги бива в създаването на дълги музикални епоси, в които се преплитат различни мелодични мотиви. Но може би най-хубавото тук са вокалите на Biff Byford. За над 40 години на сцената този човек е изградил уникален стил на пеене. Със сигурност няма как да го сравним с някои негови британски колеги, но и със сигурност е нужно да получи още по-голямо признание.

И стигаме до “Dambusters”. Без да се генерализира, тази песен е сред най-свежите, които SaXoN въобще са правили, особено по отношение на китарния звук. Групата сякаш е добавила няколко допълнителни китарни слоя и е навлязла сериозно в дебрите на пауър метъла.

“Remember the Fallen” е, за съжаление, най-слабото изпълнение в албума. Ясно се вижда идеята да се почетат жертвите от пандемията, но самата тема вече е толкова преекспонирана, че автоматично поставя композицията най-ниско. Не че песента като песен е лоша. Просто можеше да излезе като отделен сингъл извън албума или като бонус парче. Не кореспондира по никакъв начин с останалите.

Продължаваме със “Super Nova”. Линията на чудесно китарно майсторство и брилянтни вокали продължава. Хармониите на Paul и Doug се допълват и от чудесни вокални наслагвания на Biff. Среднотемповата “Lady In Gray” е посветена на „Сивата дама“, чийто дух бродел из кралския театър в Бат (Англия). Възможно е песента да е посветена и на друга „сива дама“, чийто дух е бродел в зала „Ръфърд“ в Ланкашир (Англия), но съдейки по текста, вероятно става дума за първата.

Следват “All for One” и “Black is the Night”. Качествени хеви метъл парчета, издържани в стила на SaXoN. А накрая е “Living on the Limit”. И отново нещо, което рядко се среща в албумите на британските класици – кратка, доста бърза и удряща като юмрук последна песен. Сякаш чрез нея бандата заявява: „Не сме приключили!“.

В заключение, “Carpe Diem” е точно това, което всеки фен на хеви метъл музиката очаква от класическа хеви метъл формация като SaXoN – ХЕВИ МЕТЪЛ. Без префърцуненост, без компромиси, без увъртания. За 45 години на сцената, 25 от които в непроменен състав, SaXoN не са изгубили свежест и желание. Рецептата за това е ясна – почивки когато е необходимо, творческа свобода извън групата, когато е необходима и… Carpe Diem!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт