Ревюта
Група: Dagoba      Албум: By Night      Автор: Стако      Февруари, 2022
Dagoba - By Night (ревю от Metal World)

Dagoba вече са установили своето присъствие на модерната метъл сцена. Тяхното силно съчетание от приятна, ритмична тежест и плътен груув успява да обладае слушателя по особен начин. След като през 2021-ва смениха един от китаристите си, сега са готови да ни покажат по-различна страна на творчеството си. Самият шрифт на заглавието говори за тип ретрофутуризъм, който в последно време набира скорост. И французите тази година точно с него смятат да експериментират.

Със самото си начало, траклистът доказва, че вдъхновението тук е почерпено именно от синтуейв възкресението. Но точно преди страховитата сянка на свръх-равномерните метъл ритми да загрози звука, първата песен избухва и разсейва всички съмненията. Запазената марка на Dagoba – плътната, окъпана в груув тежест облива слушателя, а дисонантните акорди стават все по-докачливи с всяко следващо слушане. Групата обаче не оставя естетиката на осемдесетарския звук да обладае композициите напълно. Тук-таме се обаждат синтезирани вметки, а понякога уплътняват припевите рамо до рамо с китарите, но никога не излизат извън това да бъдат просто привкус. Темата на труда си проличава и в лириката, която съдържа множество отъждествени със синтуейв жанра фрази и изрази. Доколкото набор от тях са банални, други са поетичен прочит на вече познатото, за което бандата заслужава похвала. Въпреки това, някои компромиси между лирика и композиция се показват, тъй като подбраните думи не винаги се побират изцяло в избраните музикални фрази. Но по-силно впечатление правят могъщите припеви и силните мелодични елементи, макар те да контрастират силно с кухите и ритмични джент фрази. Тук се намира и единствената пропусната възможност на изданието, а именно – да се възползва от своя привкус с цел уплътнение. Там, където в момента властват единствено сегментални украшения, могат да бликат чудесни, мелодични уплътнения, които да подсигурят успеха на албума. Самите парчета са разнообразни откъм ритъм, като барабаните умело варират между праволинейни и алтернативни ритми. Има моменти, в които определени сегменти се повтарят по много пъти в композицията, което, в зависимост от очакванията и настроението на слушателя, може да бъде приятно изживяване. Обработката също е стабилна, с изключението на редки пролуки в отношение на чистите вокали, които понякога просто биват превзети от китарната работа. Но се дават бонус точки за липсата на безпредметна балада.

Изданието гради своята продължителност силно и смело. Придържа се към избраната тематика, но и представя свои, собствени елементи със всеки следващ трак. В отделни моменти е осезаемо, че Dagoba имат какво още да учат, но в други всичко изредено по-горе просто работи. Тогава слушателят се озовава в един Countach, който превключва в спортен режим и се изстрелва към далечния, обсипан в неон хоризонт, където го чака дори един страхотен завършек на плейлиста.

“By Night” е труден за препоръка, поради липсата на уникални, отвъд контекста на състава, качества. Но е също и зверски лесен за препоръка, заради своята бленда от лека, ретрофутуристична тежест. Концептуално, албумът е впечатляващ. Реално, група, която да прави точно това, липсва. Ако Dagoba се придържат към този звук и разгърнат потенциала му, то това може да е началото на нещо невероятно ценно.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт