Ревюта
Група: Amorphis      Албум: Halo      Автор: WingWriter      Февруари, 2022
Amorphis - Halo (ревю от Metal World)

Преди четири години Amorphis предизвикаха себе си и успяха да създадат може би най-мащабния труд в дискографията си. “Queen of Time” (2018) беше изграден с такъв творчески размах, с какъвто много малко музиканти биха могли да се похвалят, а финландският секстет ясно показа, че след толкова години продължава не да следва, а да създава тенденции в метъла. Сега трилогията, започната с “Under the Red Cloud” (2015), достига своя край. Какъв обаче е финалът, който “Halo” поставя?

Новият албум носи характерния почерк на групата, но с някои осезаеми изменения спрямо предшественика си. Едва ли някой си е представял нещо различно, но процесът по създаването на “Queen of Time” се е оказал наистина изтощителен и стресов за музикантите, затова този път формулата е малко по-различна. И това се чува ясно. “Halo” е по-интровертен запис, визуализиран в по-умален мащаб. Не би било пресилено, ако кажем, че на първо слушане дава вид и на не чак толкова пространствен албум, макар че съдържанието му не след дълго разкрива дълбочината, която само Amorphis са способни да постигнат. В същото време “Halo” е мистериозен запис. Ако “Queen of Time” разкриваше елементите си в условията на внушително енергийно поле, в центъра на което се поставя слушателя, то тук нагласата следва да е съвсем различна. “Queen of Time” въздейства върху слушателя активно, “Halo” възприема противоположната стратегия – влиянието му е пасивно, а инициативата е на слушателя.

В четиринайсетия си албум Amorphis залагат на по-леки мелодични пасажи, поддържани най-вече от китарите. През повечето време “Halo” ще се обляга на готик корените на групата, вместо на възприетите в предшественика му елементи от симфоничния метъл. Всичко това обаче по никакъв начин не му пречи да удря силно, когато е необходимо. Още в самото начало става ясно за каква мощ иде реч, когато рифът на “Northwards” засили динамиката. В куплетите за няколко секунди се усещат леки прилики с “The Bee”, но това не е сериозен проблем. Тук главна роля играят китарите и барабаните. На още няколко места в албума ще чуем подобни изблици на енергия – в “When the Gods Came” (този тип рифове никога не омръзват), едноименната песен и може би в “Seven Roads Come Together”.

Вторият сингъл, “On The Dark Waters”, е много добър пример защо трябва да се слушат албуми, а не само отделни песни. Ако случайно композицията не е успяла да те впечатли в началото (както се случи при автора на материала), то отреденото ѝ второ място в “Halo” променя облика ѝ изцяло. “On The Dark Waters” е произведението, което съвсем естествено би поискал да чуеш след “Northwards”. Органичната прогресия тук е невероятна. И като стана въпрос за синглите, “The Moon” е една от най-добрите песни в дискографията на Amorphis. Второ мнение по този въпрос не е позволено!

Когато енергията от гореспоменатите заглавия започне да омръзва, музикантите ни вкарват в прогресив виелица, от която на всеки човек, роден на различно място от Балканите, би му се завъртяла главата. За щастие, ние сме свикнали с ритмите в 7/8, така че можем да се наслаждаваме без проблеми на “Windmane”. Не е забравен и познатият за феновете на бандата хармоничен минор. В “Halo” ще го чуеш най-вече в куплетите на “Sever Roads Come Together”.

Разбира се, когато музиката го изисква, Amorphis могат да втвърдяват звученето. “War” и “Wolf” са примерите тук, като втората е и с един от най-красивите припеви в албума. Тук обаче има един тънък момент – продукцията в “Halo” е такава, че тежестта не е особено реалистична. Със сигурност повечето парчета на живо ще се усещат много по-мощни, отколкото на записа. Вероятно такава е била визията на продуцента Jens Bogren.

“Halo” е достоен завършек на трилогията. Различен, разнообразен, но в същото време с почерка на Amorphis. Четиринайсет албума по-късно, финландците продължават да създават същия фенски ентусиазъм, както в началото на кариерата си. Нищо не се променя, освен че музиката става все по-добра, а границите за този състав са непозната величина.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Виктор Вълов
И за вас няма ли коментар за една прекрасна група с уникална музика Persefone?
https://metalstorm.net/bands/band.php?band_id=1197
от Виктор Вълов
Чудя се, автора защо се напъва да пише за музика, която не му е харесала?!
от Виктор Вълов
Чудя се, автора защо се напъва да пише за музика, която не му е харесала?!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт