Ревюта
Група: Sabaton      Албум: The War to End All Wars      Автор: Стако      Март, 2022
Sabaton - The War to End All Wars (ревю от Metal World)

Успехът на Sabaton се дължи на тяхното постоянство. Рядко си позволяват да разчупят своя имидж, но в този случай, това не е в резултат от поредния маркетинг трик. То е следствие от осезаемата страст, която имат към световната история и по-конкретно – към военните действия. Би било прекалено плоско просто да възхваляват тези гротескни моменти от миналото ни, затова не го правят. И сред най-явните доказателства за това беше “The Great War”.

Отдаден на почитани и забравени моменти от Първата Световна Война, и въоръжен с тайната мисия да замести омразните уроци по история на децата ви, концептуалният албум пожъна заслужен успех. Но предвид гръмкото име на събитието, няма как всичко да се побере само в едно издание. Затова шведите сега ни представят продължението на този епос – “The War to End All Wars”.

От самото си начало, траклистът показва, че е цялостно продължение на предишното издание, подобно на нова глава в същата книга. После започват да валят снаряди – мощният, плътен звук на Sabaton цари. Напевните припеви се реят и събуждат мъртвите, разказвайки техните истории. И именно в тази формулировка се крият двете важни качества, които гарантират успеха. Едно от тях е самият звук. В композициите тук няма да откриете нещо непознато от групата. Напротив, има свежи дози от същото, в нови конфигурации. Но незаменимият елемент – грандиозното концертно усещане – се е запазил, и е все така значим. Второто качество е наративът. Да говориш за такъв знаменит момент от миналото лесно може да се превърне в разходка по утъпкана пътека, затова Sabaton не правят това. Те разказват за по-неизвестни, но човешки моменти от периода. Моменти, за които не учим в училище и не подозираме, че са се случили. И именно чрез това си проличава количеството вдъхновение, налято в този траклист. Обработката на музиката, от своя страна, е също чудесна, като единствено в едно-две парчета средните стойности на соло китарата можеха да понесат още малко шлифоване. А финалът на цялото приключение е повече от красноречив. Придава тази идея за надежда, която ние в днешно време може би се надяваме хората тогава да са имали, след като всички зверства са приключили.

Нито “The War to End All Wars”, нито предшественикът му са албуми, които повечето меломани ще слушат пак и пак. Но те провокират да искаш да ги слушаш, когато си в правилното настроение. Запълват определен тип глад, който само те могат да запълнят. И това ги прави стойностни по собствен начин.

С това издание Sabaton умело въплъщават идеите на проекта, а именно – да разгласят за нещо не толкова познато, но интересно, по мощен, хеви метъл начин. И независимо дали пленителните истории или мощните припеви ще спечелят вниманието ви, уникалната смеска от двете ще ви накара да останете докрай.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт