Ревюта
Група: Dread Reaver      Албум: Abbath      Автор: WingWriter      Март, 2022
Abbath - Dread Reaver (ревю от Metal World)

Последните няколко години не бяха особено лесни за култовия Abbath. Доколкото личният му музикален проект си е изцяло негова собственост и постоянните промени в състава не би трябвало да будят кой знае какви притеснения, то в персонален план мултиинструменталистът трябваше да се изправи пред сериозни препятствия. Добрата новина е, че в момента всичко изглежда наред и днес е време да отпразнуваме идването на пролетта с един сравнително мразовит нов албум.

Още през 2016-а Abbath красноречиво заяви, че не му се занимава да пише блек метъл в традиционната му форма, наложила се в началото на 90-те. Мелодичните рифове на норвежеца и нетипичният за жанра груув веднага направиха впечатление, но този път експериментът е по-различен. “Dread Reaver” ни насочва към Първата вълна, така че в осемте нови творчески композиции слушаме основно познатата комбинация от пънк и траш, но и много рокендрол – сякаш Abbath е решил да пише музика за Motorhead. Или пък ако Леми беше жив и беше решил да запише малко блек метъл, резултатът вероятно щеше да наподобява “Dread Reaver”. При все че black’n’roll-ът често се свързва със занижаване на качеството, тук ситуацията е повече от прилична.

Макар че рокендролът по принцип навява топли калифорнийски настроения, продукцията поддържа музиката сурова и ситуацията придобива облика на нощ в Сахара. Студ в жегата. “Acid Haze” поставя началото с рядко срещан fade in, след което стартира ударно двукасово нашествие, подчертано къде от рифове, къде от бесни сола, а цялостната атмосфера е като в хорър от края на 70-те. В “Acid Haze” е и един от малкото моменти от първата половина на албума, в които се чуват бластбийтове. Следващата “Scarred Core” запазва темпото, но тук калифорнийските настроения взимат превес над скандинавските. А в “Dream Cull” ескалацията стига до там, че гърлените писъци на Abbath всъщност се оказват също толкова гърлено, но в случая мелодично, обертоново пеене. И интродукцията прилича на пиеса за класическа китара, защото защо не. “Myrmidon” пък изпробва звученето на мажорна гама в блек стилистика… и резултатът е изненадващо добър. Странна работа, но лайтмотивът внася грандиозност, често срещана в глем метъла.

Бластбийтовете и дисонантното китарно звучене в “The Deep Unbound” ни връщат към първите два албума. С малко по-разчупено темпо и повече груув, “Septentrion” поддържа същия курс. Тук следа един кавър на изтърканата “Trapped Under Ice” на Metallica, който освен да дръпне с няколко минути общата дължина на албума, не носи никакъв друг смисъл. Като цяло можеше да се мине и без него.

Може би за да компенсира кавъра, след него Abbath ни стоварва внушителната “The Book of Breath” – брутална стена от звук с тежки рифове, динамични ударни и грандиозен припев. Едноименната песен, която е и закриваща в случая, връща мелодията, която албумът постави в първата си половина със “Scarred Core” и “Dream Cull”, и така кръгът се затваря.

В крайна сметка няма как да не отбележим компактната и някак минималистична същност на “Dread Reaver” – директен противовес на първите два албума. Дори визуалният елемент на записа дава подобни подсказки. Изданието не само излиза под номер три, но и в класацията по качество ще заеме същата позиция. Може би разните външни обстоятелства от последните няколко години са оказали влияние. Но предвид музикалните способности на Abbath, съвсем не е изключено компромисът да предвещава появата на нещо много по-значително.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Miroslav The King of Gore
Знам ли,но този албум е по-скоро посредствен отколкото добър.Жалко,но явно желанието за рок енд рол начин на живот влияе зле на скандинавци оставили диря в блек метълът....Фен съм,но и малко с горчивина от това което чух...

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт