Ревюта
Група: Blind Guardian      Албум: The God Machine      Автор: Warrior Of Ice      Август, 2022
Blind Guardian - The God Machine (ревю от Metal World)

Blind Guardian са толкова голямо име в пауър метъла, че могат да си позволят да правят буквално каквото поискат и същевременно да са сигурни, че армията им от фенове ще ги следва неотлъчно. И през последните две десетилетия те правеха тъкмо това – отдаваха се на творчески експерименти с различна степен на успеваемост, постепенно преработваха стила си и се отдалечаваха от онова загадъчно обаяние, превърнало ги в институцията, която са. Седем години след “Beyond the Red Mirror” (нека милостиво забравим за “Legacy of the Dark Lands”), групата представя дългоочаквания си единадесети опус.

“The God Machine” е издържан в една вече позната формула: богато оркестриран, пълен с многопластови хорови аранжименти, изобилен (ако не прекален) драматизъм във вокалните партии и редица прогресарски похвати в композиционното изграждане. Вследствие на това песните в него са преобладаващо претрупани и оттам незапомнящи се – нещо, което се превръща в тенденция за късното творчество на немците. Само че докато в албуми като “At the Edge of Time” и “Beyond the Red Mirror” задълбоченият следовник на състава обикновено намираше какво да хареса, тук това е сериозно предизвикателство.

Да, Hansi Kürsch все още е един от водещите вокалисти в целокупната метъл сцена. Да, уникалното китарно дуо на André Olbrich и Marcus Siepen все още се разпознава от първите изсвирени тонове. Само че, при все цялото си техническо съвършенство, те така и не успяват да окажат никакъв емоционален ефект върху слушателя дори след продължително слушане на новите им творби. Частичен опит за завръщане към корените наблюдаваме в “Damnation”, “Architects of Doom” и “Blood of the Elves”, но те не издържат пряко сравнение с класики като “Journey Through the Dark” или “The Curse of Feanor”. Съпътстват ги откровено помпозни изпълнения като “Secrets of the American Gods”, “Life Beyond the Spheres” и “Destiny”, на каквито се наслушахме в последните три записа на бандата, и съчетанието между тези две начала е далеч от хомогенно.

С “The God Machine” Blind Guardian реализират един специфичен и нишов звук, предназначен да удовлетвори собствените им артистични търсения, и това само по себе си е повече от достойно за уважение. За съжаление, албумът не предлага нищо, което вече да не сме чували от групата, и остава далеч от класата на най-влиятелните им издания от 80-те и 90-те години. Може би най-тъжното е, че онова епично и вълшебно чувство се е изпарило напълно от музиката им, но явно всеки – дори и най-големият мечтател – рано или късно пораства.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Danny Carey
Много точно казано. С тази свръхкитарна свирня, освен отегчение, друго няма да постигнат. Последният албум, в който имаше живец беше Nightfall in Middle Earth. Оттам - нататък, здраво циклене по китарите, схвръхпродуциране и непоносими оркестрации. Andre Olbrich е добър китарист, но е крайно време да осъзнае, че не е Satriani и по-добре да се концентрира върху правенето на слушаеми парчета. А Hansi пее едно и също от 20 - 30 години, но това е положението.
Както Дий Снайдър казваше: "Защо да правим нова музика? Когато обявим, че ще изсвирим ново парче и хората да ползват паузата за да отидат до тоалетната". Та, така и с Blind Guardian.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт