Ревюта
Група: Wolfheart      Албум: King of the North      Автор: WingWriter      Септември, 2022
Wolfheart - King of the North (ревю от Metal World)

Шестият албум на Wolfheart е всъщност втори за тази година с участието на мултиинструменталиста Tuomas Saukkonen. В началото на 2022-ра се появи ново издание и от другия му проект – Dawn of Solace. В същото време култовите Before the Dawn издадоха сингъл и от лагера им тръгнаха слухове за предстоящо дългосвирещо издание, което ще е голяма новина предвид факта, че групата мълчи вече цяло десетилетие.

Но да се върнем на Wolfheart. Години наред квартетът показва завидно постоянство в творчеството си, което почти винаги е на познатото за скандинавската метъл сцена високо ниво. “Wolves of Karelia” (2020) беше добър албум, вписващ се в традициите на мелодичния дет метъл, но пропускът му беше, че тъпчеше на едно място. Песните, макар и силни, се обезличаваха под еднотипното темпо и липсата на промени в тоналността. По всичко изглежда, че музикантите са разбрали грешките си от миналия път, защото в “King of the North” няма да срещнеш нито един от проблемите на “Wolves of Karelia”. Тук Saukkonen е развихрил целия си композиторски потенциал, а резултатът е повече от задоволителен. В новия запис на финландците се усеща и размиване на стиловете, а това е добра новина. Сякаш мастърмайндът е искал да представи всички свои страни, без да се съобразява с това, че твори за Wolfheart, а не за Dawn of Solace или Before the Dawn.

Изборът на гост-музиканти също е интересен. В сингъла “Ancestor” се чува гласът на Jesse Leach от Killswitch Engage. Знаем, че всъщност американският метълкор е сериозно повлиян от шведския мелодет, но вдъхновенията на вокалиста от Провидънс идват повече от тамошната хардкор сцена, отколкото от европейския метъл. Вероятно и за самия него е било интересно предизвикателство да гостува в албума на Wolfheart. Рифовете в “Cold Flame” пък са дело на Karl Sanders от Nile. Не е изненада, но това е и едно от най-здравите парчета в албума, и ако не броим иначе приятните включвания на чисти вокали в припевите, звукът му е абсолютен учебникарски пример за европейски мелодет.

Откриващата композиция “Skyforger” обаче тръгва с много неприятен фалстарт. Водещата китара в началото или не е била настроена прецизно, или не е била интонирана както трябва преди записите. Звученето не е непременно фалшиво, но със сигурност се усеща, че нещо не е наред. Да се надяваме, че проблемът е само в промо версията на албума, а в официалната всичко ще бъде изгладено (въпреки че такива неща по принцип не се коригират лесно в постпродукцията). Като изключим китарата в началото, “Skyforger” е най-амбициозната песен в “Kings of the North” и с нея като че ли стратегията на Wolfheart е още в началото да покажат всичко, на което са способни, а след това вече да се движат по отъпкана пътека. Със сигурност подобно решение е непопулярно. Повечето групи правят точно обратното – оставят най-грандиозната песен за накрая.

В “Kings of the North” се залага много и на клавишните. Често ще чуеш атмосферични пасажи, изсвирени само от пиано. На други места пък е застъпено цялостно оркестриране. Впечатление прави честото използване на чисти вокали, които в повечето случаи са бекове, но в някои моменти заемат и водеща роля. Това е нетипично за Wolfheart. Закриващата “Eternal Slumber”, например, е с много силен чист припев. Подобна е и вече споменатата “Ancestor”, заедно с “Desolated Land”. Във втория сингъл, “The King”, който звучи повече като песен на Dawn of Solace, отколкото на Wolfheart, както и в “Knell” (може би най-добрите пиано и оркестрации в албума), е обратното – чистите вокали са в куплетите.

Засега изглежда, че 2022-ра ще е годината на мелодичния дет метъл. И до момента продължават да излизат албуми, кой от кой по-добър. Конкуренцията е жестока. Wolfheart, също като останалите си колеги, вдигат летвата много високо. “King of the North” е безспорно сред добрите албуми в жанра, а може би и сред най-силните в дискографията на групата.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт