Ревюта
Група: Svelsurdus      Албум: Heathen Chronicles      Автор: WingWriter      Декември, 2022
Svelsurdus - Heathen Chronicles (ревю от Metal World)

Svelsurdus е една от новите рожби на българския ъндърграунд. Стоящите зад този проект лица обаче съвсем не са случайни, нищо че скромно са се прикрили зад минималистични псевдоними. През 2020-а година най-големият YouTube канал, специализирал се в популяризирането на независими блек метъл творци – Black Metal Promotion – публикува на стената си първия дългосвирещ албум на едноличния проект Ovader – “Wotankult”. Мелодичният и ортодоксален звук на записа впечатли международното блек метъл общество, а от наша гледна точка може и да звучи нескромно, но ще си позволим твърдението, че “Wotankult” беше не просто най-добрият български блек албум за 2020-а, но вероятно и едно от най-силните издания в родния екстремен метъл въобще. Днес човекът зад Ovader, обозначил себе си като D., е обединил сили с K. Резултатът се нарича Svelsurdus.

За хората, знаещи какво да очакват, “Heathen Chronicles” няма да е изненада. Тук получаваме точно това зверско композиране, с което Mayhem, Burzum и Darkthrone изковаха основите на жанра в Норвегия през 90-те години. Само че Svelsurdus си позволяват собствен, по-мелодичен прочит на традицията. И точно това поставя “Heathen Chronicles” много адекватно на съвременната сцена. Музицирането е на ниво, което по никакъв начин не отстъпва пред диктуващи тенденциите в днешния блек метъл банди като Drudkh и Mgla. Като добавим и историческата лирика, насочена към понякога мрачните, но много често и героични векове на езическа България, откриваме и приятна приемственост с изпълнители като Kampfar, че дори и Falkenbach в по-агресивните им проявления.

В продукцията се усеща хладен северен привкус, което си е в реда на нещата – албумът е миксиран и мастериран в исландското студио “Fimbulwinter” от нашенеца Мартин Ценов. Звуковият инженер е отговорен и за композирането на интродукцията към изданието, по впечатляващ начин съчетаваща традиционното с модерното. За невнимателните уши именно началото на “Heathen Chronicles” може да се изтълкува като прелюдия към нещо по-различно от това, което предстои. Втората хроника обаче веднага издава посоката с връхлитащ мелодичен риф, позната тремоло техника, мълниеносни бластбийтове и гърлен рев, който директно те хвърля в битката – там, пред стените на Константинопол, където хан Тервел разгромява арабите и слага край на нашествието им в европейския югоизток.

“Heathen Chronicles” продължава приказката за геройство и смърт с кървавата история за византийската обсадата над Плиска, по време на която ромеите безчинстват, грабят, изнасилват и убиват жени и деца, а Никифор ликува. Не след дълго обаче императорът заплаща за своеволията си справедливо. Можеш да видиш черепа му на обложката.

Последните две композиции прескачат напред и ни разказват от един малко по-различен ъгъл за покръстването на българите по времето на княз Борис I, а след това и за опитите на първородния му син Владимир да върне старата вяра. Четвъртата хроника поставя връхната точка на агресията в албума. Макар и да запазват мелодичността си, мракобесните рифове пресъздават едни действително тъмни времена на кръстопът, а ударната секция буквално наподобява сечене с меч или брадва. Хитрото и оригинално използване на ембиънт звуци лесно те пренася в Средновековието.

Дебютът на Svelsurdus е забележителен. Единственото място за отдих е интродукцията. Ураганът след това е способен да те разнася безкрайно из всички кътчета на мелодичния блек метъл, а дори и да ти беше оставена възможност да се съпротивляваш, пак нямаше да искаш да го направиш. Задължително издание за всеки фен на този стил.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт