Ревюта
Група: Delain      Албум: Dark Waters      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2023
Delain - Dark Waters (ревю от Metal World)

Не би било пресилено твърдението, че Martijn Westerholt е една от иконите на симфоничния метъл. Действително, съоснователят на Within Temptation и главен двигател на Delain има ключов принос за развитието не само на холандската, но и на световната сцена. Докато Epica постепенно се впуснаха в изследване на все по-сложни и разнообразни форми, а споменатите Within Temptation, тъкмо напротив, забиха директно в популярната музика, Delain успешно поддържаха баланса между тези две начала в албумите си. Или поне до един момент.

След меко казано неубедителните “Moonbathers” и “Apocalypse & Chill” ясно започна да личи, че в състава назрява творчески конфликт. Като добавим към това смехотворните солови напъни на Charlotte Wessels, в главите ни започва да се прокрадва еретичната мисъл, че раздялата с нея вероятно е най-доброто, което можеше да се случи на Delain в този момент. “Dark Waters” потвърждава тези подозрения, бидейки най-съсредоточеното и стилово изчистено издание на бандата от девет години насам.

Смяната на вокалистка винаги е опасно начинание за подобен тип група, така че няма нищо изненадващо в решението на Martijn да играе на сигурно (нека си спомним какво направиха Kamelot след Roy Khan). Както тембърът, така и маниерът на пеене на Diana Leah са максимално близки до тези на Charlotte. Дали новата фронтдама ще покаже и някакъв собствен характер, предстои да разберем от бъдещите творби на холандците. По-съществен обаче е явният опит за завръщане към класическото звучене на Delain. Тук песенно-ориентираното композиране взима превес и макар на моменти да прави записа твърде праволинеен, това все пак е за предпочитане пред хаотичните експерименти от неотдавнашното минало.

Откровени поп заемки се редуват с ефектна рифовка в хитове като “Hideaway Paradise”, “Beneath” и “Moth to a Flame”, докато “Tainted Hearts” и “The Cold” оставят повече пространство за компетентни музикантски изпълнения. Изпъстрената с агресивни мъжки вокали “The Quest and the Curse” напомня за дуетите в култовия дебют “Lucidity”, а обемните оркестрации в “Underland” и неочакваната епичност на “Invictus” свидетелстват, че композиторското умение на Westerholt все още може да изненадва.

Седмият албум на Delain е повече от приятен полъх от едни отминали и по-прости времена, в които запомнящите се мелодии бяха по-важни от социалния активизъм и проповядването на идеологии. Макар да не е съвсем на нивото на шедьоври като “April Rain” и “The Human Contradiction”, “Dark Waters” е категорична стъпка в правилна посока и дава надежди за бъдещето на квинтета.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт