Ревюта
Група: Minenwerfer      Албум: Feuerwalze      Автор: WingWriter      Март, 2023
Minenwerfer - Feuerwalze (ревю от Metal World)

Minenwerfer са сред най-колоритните war metal имена в съвременния ъндърграунд. И докато други подобни банди (1914, например) с напредване на времето започват вече да изграждат някаква що-годе структурирана идея за това какви би трябвало да са очакванията към музиката им, Minenwerfer продължават да залагат основно на шока и изненадата. С “Nihilistischen” (2012) американците показаха по модела на Marduk, че могат да свирят бързо и агресивно. За сметка на това пък в “Alpenpässe” (2019) тотално се преобразиха композиционно, разкривайки ни по-умерената си и силно атмосферична страна. Тази година дуото е решило да стигне до съвсем нова крайност.

“Alpenpässe” беше албумът, надхвърлил славата на самите си създатели. Ако Minenwerfer и днес продължават да са име единствено в дълбокия ъндърграунд, то трудно ще срещнеш блек метъл фен, който да не е виждал обложката на записа от 2019-а. Логично хората, открили групата с това издание, сега очакват нещо в тази посока. И тук “Feuerwalze” е голям препъникамък. Неговата хаотична, дисонантна и сурова природа се доближава повече до “Nihilistischen”, но в същото време надхвърля всякакви представи за способностите на двамата музиканти. “Nihilistischen” е зверски албум, съставен от кратки и ясно структурирани ударни парчета. При “Feuerwalze” няма такова нещо.

Звученето е авангардно и грозно. Целта на Minenwerfer не е да пресъздадат трагедията или героизма, а бруталната действителност, смъртта, човешкото падение и ужаса на Първата световна война. “Feuerwalze” е труден за слушане албум и още по-труден за проумяване. Бластбийтовете, истеричните крясъци, липсата на мелодичност в китарите и суровата продукция по перфектен начин изобразяват представата за баражния огън. Музиката този път не ни занимава с бавното и агонизиращо лежане в окопите, а директно ни хвърля на бойното поле – в офанзивата, където от хоризонта те залива артилерийски обстрел, а срещу теб противникът настъпва на щик. В този момент смъртта е единственото спасение, а безнадеждността поема контрол над живота.

“Feuerwalze” е сложен и концептуално неприятен албум, но именно това е идеята. Ще трябва да положиш усилия, за да го оцениш, но няма да съжаляваш. В създаването на тези седем композиции е вложено впечатляващо композиторско и инструментално майсторство. Солата са умопомрачителни. Подобно нещо много рядко може да бъде чуто в блек метъл албум. Безспорно Minenwerfer остават изключително ценно име за жанра. Музикантите всеки път показват различен облик, а подобен тип оригиналност никога не омръзва, особено пък когато е подкрепена с ужасяващо невероятна музика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт