Ревюта
Група: Overkill      Албум: Scorched      Автор: WingWriter      Април, 2023
Overkill - Scorched (ревю от Metal World)

Тази година Overkill издават своя двайсети албум. Внушително е не просто числото, но и фактът, че за всичките тези години трашърите от Ню Джързи успяха да създадат стабилна, постоянна и плодовита кариера. Където правеха крачка назад, след това задължително компенсираха с две напред. И след десетилетия все още ще си задаваме въпроса как е възможно след деветнайсет издания, двайсетото да звучи толкова мощно и енергично. Нищо не се е променило. 80-те години са днес. Това ни казва “Scorched”.

През 2023-та Overkill са същите, каквито винаги са били. Разпознаваемото им звучене продължава да е неподражаемо. Bobby Blitz звучи все така мъмрещо и заканително. Високият му тембър със сигурност не е за всеки, така че ако до момента не си успял да го възприемеш, няма смисъл да се хабиш сега. D.D. Verni все още е сред най-недооценените басисти в метъла. Мелодичната ритъм секция в Overkill винаги е била на високо ниво, още от преди да се появят Darkglass и Neural DSP. Звуците, идващи от ниските четири струни са сянката, превръщаща иначе самостоятелно миниатюрните китари в нещо истински гигантско и заплашително. И като говорим за китари, рифовете и солата на Dave Linsk и Derek Tailer са мед за ушите на всеки уважаващ се фен на непреходния метъл. Интелигентното изпълнение на Jason Bittner зад барабаните пък ръководи вариращото от умерено към бързо темпо в албума по впечатляващ начин, създавайки груув, който те кара в някои моменти да кимаш одобрително с глава, а в други – да унищожаваш безскрупулно прешлените на врата си.

“Scorched” съвсем не е праволинеен траш албум, както може би ще ти се стори на първо слушане. Специфичните вокали на Bobby Blitz и умелото свирене на инструменталистите много често прескачат и към класическия хеви метъл. Цялото това нещо се прави с такова майсторство, че Overkill просто слагат в джоба си по-голямата част от останалите активни стари кучета. Когато пък се съчетаят умерените откъм темпо партии на китарите с баса, получаваме интересни препратки и към груув метъла от 90-те. А точно тук знаем, че повечето траш банди издишат сериозно. Overkill обаче обхващат целия спектър, без да им мигне окото.

През последното десетилетие американските траш легенди преживяха невероятен подем. Малко са групите от 80-те, които могат да се похвалят с толкова качествено композиране в новия век, общо взето можеш да ги преброиш на пръстите на едната си ръка. Обаче говорейки за Overkill, ако си мислиш, че “Ironbound” (2010) и “The Grinding Wheel” (2017) са на върха в модерното им творчество, почакай да чуеш какво са ти подготвили в “Scorched”. Безспорно говорим за един от най-силните албуми в иначе безкомпромисната им кариера. А фактът, че подобен звяр излиза под номер 20, прави постижението още по-впечатляващо и достойно за възхищение.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт