Ревюта
Група: Immortal      Албум: War Against All      Автор: Warrior Of Ice      Май, 2023
Immortal - War Against All (ревю от Metal World)

Във встъплението на култовата компютърна игра Crysis 3 протагонистът Prophet отбелязваше, че добрият войник се познава по това колко е готов да пожертва в името на мисията си. Но когато си останал сам срещу всички, а изгледите за успех са нищожни, не е ли по-добре да се откажеш и да сложиш оръжие? Не и според Demonaz Doom Occulta. Грозната му раздяла с Horgh, последвала още по-грозната разпра с Abbath, го остави единствен защитник на царството Blashyrkh – дълг, който той с гордост продължава да спазва.

Заслужаваше ли си обаче да чакаме пет години за наследник на злобната олдскуул бичкия “Northern Chaos Gods”? Категорично. “War Against All” отново е кратък, съсредоточен и настъпателен, но същевременно е чувствително по-разнообразен и балансиран от предшественика си. В него наистина няма нищо изненадващо, но тъкмо това навярно е и най-голямата му сила. Иновации нито са нужни на този етап от съществуването на групата, нито някой сериозно ги е очаквал. Всъщност записът предлага един радващо свеж прочит на редица клишета на норвежкия блек метъл, много от които постановени от самите Immortal.

Суровите рифове-виелици веднага те обгръщат в ледената си прегръдка, бластбийтовете на Kevin Kvåle напомнят на грохота от далечна битка, а тътнещият бас на Ice Dale заплашва да отприщи лавина, способна да помете целия свят и да го скрие завинаги от слънцето. Заглавната резачка и “Thunders of Darkness” откриват албума досущ в настървения дух на “Battles in the North” и “Blizzard Beasts”, но “Wargod” и “No Sun” навлизат в по-епичната територия, характерна за късния период на бандата. “Immortal” отново връща неистовата бруталност, докато “Return to Cold”, инструменталната композиция “Nordlandihr” – може би най-забележителното постижение тук – и “Blashyrkh My Throne” се родеят повече с атмосферичната фраза на “At the Heart of Winter” с преливащи помежду си мелодични пасажи и величествено-меланхолично настроение.

Достатъчно свиреп, за да удовлетвори закоравелите поклонници на Втората вълна, но и достатъчно разгърнат и богат за вкусовете на по-разкрепостения слушател, “War Against All” постига почти идеален синтез между двете водещи начала в стила на Immortal. Несравнимата отдаденост на Demonaz може да послужи колкото за вдъхновение на цели поколения от музиканти, толкова и за показно по истински, безкомпромисен метъл.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт