Ревюта
Група: Gloryhammer      Албум: Return to the Kingdom of Fife      Автор: Warrior Of Ice      Май, 2023
Gloryhammer - Return to the Kingdom of Fife (ревю от Metal World)

Gloryhammer са за пауър метъла това, което “Дон Кихот” е за рицарските романи – нещо, създадено с идеята да пародира и разсмива само за да надмине болшинството оригинални образци и в крайна сметка да остане в историята. Критиците им не виждат в тях нищо повече от елементарно преекспониране на стереотипите на Rhapsody и Stratovarius плюс щипка модерност а ла Battle Beast, само че стилът им винаги е бил нещо повече от сбора на съставните си части. След три триумфални издания обаче, мнозина започнаха да се опасяват, че в четвъртото познатата формула ще започне да се поизтърква.

Наистина, “Return to the Kingdom of Fife” не звучи толкова свежо, колкото “Tales from the Kingdom of Fife” или “Space 1992: Rise of the Chaos Wizards”, но пък е изключително изпипан в композиционен и музикантски план. Космическият властелин Christopher Bowes, пардон – Zargothrax, отдавна е доказал таланта си да пише запомнящи се мелодии, а заобикалящият го състав – да ги изпълнява безупречно. Главният въпрос този път е как раздялата с извънредно даровития Thomas Winkler се отразява на групата. На мястото му в ролята на Angus McFife V влиза кипърският вокалист Sozos Michael, познат най-вече от работата си с Helion Prime. Макар че е безспорно кадърен певец, гласът му е чувствително по-едноизмерен от този на Winkler – все едно да сравняваш Ronnie James Dio с Graham Bonnet или Doogie White. За щастие, всичко останало е на очакваното превъзходно ниво.

Както и предшестващия го “Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex”, “Return to the Kingdom of Fife” иска поне няколко слушания, за да разкрие напълно качествата си. Звукът на бандата не е претърпял особено развитие и основните му компоненти си остават същите: скоростен ритъм, пищни оркестрации, майсторски китарно-клавирни дуели и тонове псевдо-фентъзи бутафория. Записът започва донякъде шаблонно с изсилено приповдигнатата “Holy Flaming Hammer of Unholy Cosmic Frost”, но с дискотечния химн “Wasteland Warrior Hoots Patrol” и зверски хитове като “Brothers of Crail” и “Fife Eternal” нещата си идват на мястото. Припевът на маршовата “Sword Lord of the Goblin Horde” навява натрапчиви асоциации със Sabaton, докато “Vorpal Laserblaster of Pittenweem” си е откровен реверанс към ранния Luca Turilli. Верен на традициите си (а и тези на жанра), квинтетът се излива без остатък в пространния закриващ епос “Maleficus Geminus” – доказателство на какво е способен маестро Bowes, когато всички задръжки са паднали.

Gloryhammer за пореден път предлагат симфоничен пауър метъл от най-висока класа, който същевременно успява да е и адски забавен. “Return to the Kingdom of Fife” не е техният магнум опус, но кой знае – може би той тепърва предстои.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Hellraze
Още не съм чул този албум. Предишните обаче са доста еднотипни - с хубава и бомбадтипна музика, но без запомнящи се песни, да не говорим за хитове. Усещането е за много хубава музика, но трудно би се загнездила в главата ти някоя песен.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт