Ревюта
Група: Currents      Албум: The Death We Seek      Автор: Стако      Май, 2023
Currents - The Death We Seek (ревю от Metal World)

Метълкор фанатиците изгубиха доста стойностни състави през годините. Нови звезди все още изгряват, но е някак по-трудно да изпъкнеш в този жанр с нещо ценно и оригинално, след като устоите вече бяха вдигнати. И въпреки че сенките им винаги ще предопределят движенията на новобранците, е чудесно, че все пак има революционери като момчетата от Currents.

Американците са от типа групи, които чуваш от някого, а не някъде. Те определено намериха своя успех и дискографията им безспорно заслужава вашето внимание. И все пак, третият албум е хем на късмет, хем предопределящ. Така че въпросът е един: покоряват ли се нови върхове с гръмкото заглавие “The Death we Seek”?

Ами, вижте сега. Много малко банди си позволяват такива храбри откривания. И знаете ли какво? Currents направо изнасят урок по храброст с първия трак. Брутално тежките, разтърсващи ритми те удрят право в мускулатурата и осъзнаваш, че е невъзможно да устоиш на порива да се движиш. Някъде в далечината се реят псевдо-християнски китари за добавяне на нотка мелодика. Невероятно креативните китарни кривини допринасят с точната доза прогресивност, която издига музиката на по-високо ниво, без да я прави претенциозна. А най-отгоре? Един завидно чист микс, за който повечето групи само могат да си мечтаят. Ще ми се да преувеличавам, ама това е то. Ако някога сте се чудили как звучи върхът на чистия метълкор, можете да разберете чрез този запис. Това е типа креативна мелачка, която все още държи жанра от това да се превърне в “просто джент”.

Но това е също и един мащабен труд, зареден с искрено преднамерен смисъл. Това обаче го дави в собствената му тъга. За разлика от проявленията си в други жанрове, в по-тежката музика е доста трудно да напишеш истински хит, когато вдъхновението ти скита някъде около думата “скръб”. Нещо повече, този дух повлиява на чистата вокална работа, която понякога е провлачена по твърде хомогенен начин. За сметка на това обаче, крещящите вокали са богато нюансирани, с обхват главоломно спринтиращ между чудовищното и емоционално-заредения предгрохотен зов.

В случай че не стана пределно ясно: този траклист е тъжен. Имаме конска доза социален коментар над самотата, смисъла на празнотата в житейския ни път и гнета, който откриваме в себе си, когато я осъзнаем. Това прави записа тежичък за слушане от наративна гледна точка, но и невероятно неустоим от музикална. В комплект, резултатът е силен, достоен албум, който не бива да се подминава.

При все силната препоръка, работата тук си има своите странности. Например, кукичките на парчетата се срещат по-често в рифовките, които винаги те оставят жаден за още няколко повторения. Цялостно, липсва открояващ се хит с напевен припев. За сметка на това имаме цял наръч брейкове, които просто те изтикват в менталното пого, без да питат дали в момента е удобно.

Критика към “The Death We Seek” може да има единствено в детайл, защото всичко тук е мащабно. Currents винаги са били обещаваща група, но сега официално можем да кажем, че пристъпват смело в пантеона на великите метъл изпълнители. Всичко, което остава, е да чуем един малко по-ведър — или поне не всепомитащо тягостен — набор от парчета.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт