Ревюта
Група: Legendry      Албум: Time Immortal Wept      Автор: Warrior Of Ice      Октомври, 2023
Legendry - Time Immortal Wept (ревю от Metal World)

За последните десетина години ретро метълът (или NWOTHM, ако предпочиташ) натрупа солидна инерция, в което няма нищо учудващо, предвид произведеното от модерните направления на жанра за същия период. И докато въпросната вълна рядко успяваше да предложи нещо наистина свежо и впечатляващо, няколко банди съумяха да се измъкнат от цикъла на безконечно препрочитане на класиките, за да създадат нещо безапелационно свое. Една от тях ти представяме сега.

Още преди четири години с изключителния “The Wizard and the Tower Keep” Legendry изоставиха амплоато на поредните поклонници на Manilla Road и Cirith Ungol, изковавайки опус, достоен да застане до най-емблематичните образци на епичния хеви метъл. “Time Immortal Wept” се явява негово пряко продължение както в музикален, така и в концептуален план, което автоматично го натоварва с огромни очаквания. Американците и този път не разочароват.

В много отношения тримата приличат повече на средновековни трубадури, разказващи легендарни истории с помощта на съвременни средства, отколкото на типична рок/метъл банда. “Time Immortal Wept” първоначално оставя впечатление на директен и непретенциозен, дори простоват албум. Legendry действително си служат с инструментариум, който е спрял да изненадва когото и да било преди повече от 40 години. Композициите им са преобладаващо праволинейни, без особени обрати или смени в темпото. Само че под привидно архетипната им структура се крие огромно музикантско умение и емоционален заряд, какъвто рядко можеш да срещнеш в съвременно издание.

Записът е изпъстрен с характерните за състава фолк и прогресив влияния, а духови инструменти, мандолини, цигулки и хамънд орган допълнително украсяват звуковия пейзаж. От класическия седемдесетарския рок в “The Prophecy” и осемдесетарския прото пауър метъл в “Warrior of Space and Time” до енергичната спийд резачка “The Bard’s Reverie” и заглавния 11-минутен триумф на изяществото, Legendry дават перфектно музикално изражение на литературния жанр Меч и магия. Мелодичното начало и героичното настроение властват над всеки момент тук и превеждат слушателя през премеждията на Earthwarrior на планетата Eyrn по един забележително непринуден начин.

При все че “Time Immortal Wept” би бил идеален съпровод на продължителна D&D игрова сесия, четене (или писане) на фентъзи, или просто спокойна разходка сред природата, той е и много повече. Това е най-силният олдскуул метъл албум за последните години и поредно доказателство, че когато нещо се прави с талант и отдаденост, резултатът е непреходен.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт