Ревюта
Група: Metalite      Албум: Expedition One      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2024
Metalite - Expedition One (ревю от Metal World)

Човек може да срещне какви ли не мнения за Metalite – от упреци в опошляване на метъла до това, че просто се опитват да са по-тежка версия на ABBA. За добро или лошо, подобни жанрови кръстоски са неизбежни и ще ги срещаме все повече (та Miriada успешно смесваха пауър метъл с естрада още през 2006-а година!), така че вместо да се тръшкаме за погубеното целомъдрие на любимата ни музика, би било доста по-конструктивно да потърсим качеството сред тях. А в случая такова не липсва.

В “Expedition One” петимата шведи продължават да практикуват това, в което са най-добри, а именно компактно музициране, придържащо се стриктно към куплетно-припевната рамка и вечно търсещо хитовия ефект. Тук познатият от Amaranthe евроденс уклон се преплита с някои утвърдени AOR постановки върху подложка от директен пауър метъл без излишни украшения или пространни инструментални пасажи. Парчетата са кратки и съсредоточени, базирани на простовата рифовка, изобилна електроника и клавирни оркестрации. Типично за групата, акцентът пада върху вокалите, където имаме поредно силно представяне на Erica Ohlsson. Без някакви драстични преображения, тя демонстрира най-добрите черти на поп певица от 80-те, която някак си се прехвърлила четири десетилетия напред във времето.

Както може би вече стана ясно, няма смисъл да търсиш особена дълбочина или тежест в Metalite – тяхната представа за модерен метъл е максимално изчистена, а реализацията ѝ е повече от сполучлива. С “Expedition One” бандата отново навлиза в сферата на научната фантастика с концептуален разказ за търсене на нови светове. И при все че историята е занимателна, по-впечатляващото е, че съставът за пръв път звучи толкова хомогенно и на композиционно ниво. Колебанията в качеството са минимални, а песните почти без изключение са крайно достъпни и грабващи, като напредват плавно и се допълват в изграждането на повествованието. В тях поп ударност а ла Roxette и Ace of Base съжителства с енергична ритмика, плътен синтезаторен звук, напомнящ Battle Beast, и компетентно свирене (само чуй “Utopia”). Резултатът от всичко това е колкото предсказуем, толкова и забавен. Единственият по-забележим недостатък на записа е неговата продължителност – в този стил 16 парчета с общо времетраене от 67 минути могат да дойдат в повече.

Макар да не покорява нови върхове в жанра си, “Expedition One” е рядко приятен и непринуден албум, който се вписва закономерно във възходящата линия на развитие на Metalite. Още няколко стъпки в тази посока и, кой знае, току-виж сме се сдобили с нови лидери на сцената.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт