Ревюта
Група: Cradle Of Filth      Албум: Damnation And A Day      Автор: Warrior Of Ice      Март, 2003
Cradle Of Filth - Damnation And A Day (ревю от Metal World)

След над двугодишно студийно мълчание, едно EP, Best Of… компилация и едно концертно издание в два различни формата, некоронованите крале на симфоничния нюскуул блек метъл – Cradle Of Filth, изтърпяха много критики. Обвиненията в продаване се засилиха още повече след сключването на договора между бандата и Sony Music. При все че насоката, взета в “Midian”, озадачи мнозина на фона на предходните опуси, приказките за “комерсиалните предатели” Cradle Of Filth все така будят смях. Да, бандата неимоверно се разрастна. Да, стилът й отдавна не се вписва в строгата конфигурация “блек метъл”. Та нима това не ни даде едни от най-изящните албуми на изминалото десетилетие? Но по същество: през пролетта на 2003-та англичаните издадоха “Damnation And A Day” – творба, за която тепърва предстои много да се изговори и изпише, и чието влияние тепърва ще чувстваме върху екстремната сцена. Албумът се явява вторият концептуален такъв на групата, след мелодичния шедьовър “Cruelty And The Beast”.

Тук текстописецът Dani е изстискал до край поетическия си гений и резултатът е зашеметяващ. Уникален прочит на избрани библейски пасажи пресъздава събитията от Сътворението, през човешкото грехопадение, до Апокалипсиса. През очите на Луцифер се открива цинизмът на божествената власт, безвъзвратността на избора и последвалите го бедствия за човечеството. Без да залитат към сатанизма или към някаква псевдо-философичност, текстовете играят ключова роля за атмосферата в албума, като същевременно са неразривно свързани с настроенията на музиката. А тя е нещо, което трудно се поддава на описание и просто трябва да се чуе - Cradle са успели да създадат своя най-завършен и стилово определящ албум до момента. Всеки звук има своето неизменно място и се вписва в цялостната грандиозна картина, която всяка малка промяна сякаш би лишила от красотата й. Постигнатият баланс между техника и мелодия е оптимален. Няма ги романтичните лирически отстъпления от “Dusk And Her Embrace” и “Cruelty…”, няма ги и тоновете готически клавири. За сметка на това Будапещкият симфоничен оркестър поема основните фонови функции, придавайки невероятен обем и автентична симфоничност на звученето. Martin Powell се ограничава с моментни, но много уместни включвания, като основният му принос е за композирането на оркестралните пасажи. Dani, без да предлага нищо революционно ново във вокално отношение (като изключим няколко интересни ефекта, за щастие използвани с мярка), прави много емоционално представяне. С характерните си похвати, сред които нечовешки рев, остри писъци, налудничав шепот и животинско грухтене, той си остава един от най-разнообразните гласове в жанра. Дълбок поклон заслужават майсторите Paul Allender и Dave Pybus, благодарение на които всяко парче редува средно по 6-7 различни рифа с подчертан траш уклон. Adrian Erlandsson демонстрира недостижимата си класа с безумна барабанна техника, доказвайки, че е повече от достоен заместник на виртуоза Nick Barker. Изобщо “Damnation And A Day” е изключително музикантски, без това ни най-малко да е в ущърб на цялостното впечатление от него. Не на последно място, той е и един от най-оригиналните метъл издания от последните няколко години. Може би това е причината някои от старите фенове на бандата да не го харесват - той не се явява закономерно продължение на който и да е от предшестващите го албуми, а освен че е най-тежкият и многопластов труд на групата, той се явява и най-трудносмилаемият.

Ако трябва творбата на Cradle Of Filth да бъде описана с три думи, те ще са могъщество, размах и атмосферичност. Споменах ли гениалност? Май станаха четири…

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт