Ревюта
Група: Abstraction      Албум: End of Hope      Автор: Светъл      Януари, 2014
Abstraction - End of Hope (ревю от Metal World)

Не са много наистина известните български групи, които свирят мелодичен метъл, но по-важното тук е, че албумът, който е на прицел, просто прави на пух и прах всички стереотипни схващания за родната метъл сцена. Мелодичен прогресив с прекрасна смяна на ритъма в песните, умело използване на клавира (или както би се изразил някой мастит музикален критик - “великолепни оркестрации”) и свирене. Свирене с главно С. Деветте песни в дебюта на Abstraction, “End of Hope”, показват истинска мисловна дейност по време на творческия процес, но и истинско раздаване. Композиционната сложност е налице, но тя не е еквивалентна на парадиране, дори напротив. На моменти на човек му се иска да чуе “още малко от тази мелодия” или “малко повече пеене”, но всъщност така е по-добре. Abstraction задоволяват слушателя, но не втръсват. Може би оставят част от идеите си за следващи албуми, каквито трябва да има. И да са много!

Дискът започва с песента “Wolf”, която е и първи сингъл на групата и освен това има версия на български. Още първите акорди показват, че музикантите са наистина сериозни, а и прави впечатление отличният вокал – Младен Медаров. Забележително произношение, всичко от текстовете се чува, всичко се разбира - нещо, което далеч не може да се каже за доста български и чуждестранни групи. Самите текстове са на едно доста добро ниво, не само като за българска група, но и въобще. Следват “Wondering” и “The Game” – дълги, но изключително разнообразни парчета. Вече споменахме клавира, но всъщност цялото свирене е наистина на висота. Самите мелодии са записани с висок професионализъм и цялата многопластовост, която със сигурност са целели музикантите, се чува. Прекрасна атмосфера! “Last Man On Earth” е доста бърза на фона на останалите песни и разкрива чудесни пауър метъл елементи. Тук, както и в някои от другите песни, има много сполучливи и запленяващи хорови моменти. “Piece of Life”, “Shattered Pieces” и “The Righteous Path” също са композиции, издържани в най-добрите стандарти на прогресив метъла с неокласически елементи. “Same Again” е баладичният финал на този първокласен запис. Интересно е, че това парче е най-кратко и най-семпло като звучене. Сякаш финалът е отворен - и дано наистина е така.

В заключение, “End of Hope” е прекрасен албум. Не защото е български, а защото е адекватен на европейската и дори на световна сцена. Честата смяна на ритъма, преливането на мелодиите, неравноделните части и изключително професионалният начин, по който всичко е изсвирено и записано, правят дебюта на Abstraction абсолютно задължителен за всички фенове на мелодичния метъл. А ако някой смята, че целият този позитивизъм се дължи на факта, че става дума за българи, просто още не е чул албума, или не го е слушал достатъчно. Можем само да пожелаем на групата да продължи да твори и да бъде забелязана от някой чуждестранен лейбъл.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт