Ревюта
Група: Kamelot      Албум: Epica      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2003
Kamelot - Epica (ревю от Metal World)

Американските майстори на симфоничния прогресив/пауър метъл се отчитат с нов студиен албум… Не, не иде реч за Symphony X – те казаха тежката си дума в края на миналата година с гениалния “The Odyssey”. Става дума за сънародниците им Kamelot, включващи в състава си норвежкия вокален талант Roy Khan. Шестото дългосвирещо издание на групата е не просто най-силното им до момента – то е и своеобразен крайъгълен камък, върху който немалко групи ще стъпват за в бъдеще. “Epica” комбинира по съвършен начин всички достойнства на жанра – богата палитра от композиторски похвати, първокласен инструментал, дълбоки текстове и много емоция. Всяка от песните носи своето уникално настроение и внушение. Скоростни пауър откоси се редуват с технични прогресив пасажи и пищни мелодии, а цялостната атмосфера допълват няколко уместно разположени интерлюдии в стила на Blind Guardian-овия “Nightfall In Middle Earth”.

Оркестрациите са все така залегнали в музиката, но нямат толкова водеща роля, както при Rhapsody, например. За клавирните пасажи отново отговаря вездесъщият Miro от студио Gate, където е продуциран албумът. Без да се увлича в самоцелната показност, присъща на толкова прог китаристи, Tom Youngblood изпъква с класата си, а китарата му доминира повечето моменти. Roy не само блести с отлични гласови данни, но и влага много чувства в партиите си. Сред гостите, допринасящи за уникалното звучене в албума, са Luca Turilli и Ian Parry, участващи съответно в “Descent Of The Archangel” и “Dawn”.

“Epica” се явява концептуален албум. Текстовете са базирани върху историята на Гьотевия Фауст, като разкриват вечния стремеж към самоусъвършенстване на човешкия дух и същевременно сковаността му от животинските инстинкти; нуждата от любов и разбиране е представена в контраст с егоизма и поставянето на личното над всичко друго. В албума се редуват и преминават от едно в друго редица настроения: от еуфоричната “A Feast For The Vain” през меланхолията на “On The Coldest Winter Night” и “Wander” - едни от най-нежните и прочувствени балади, които съм чувал - до мрачно-тържествената “The Mourning After” и затварящата опуса епична композиция “III Ways To Epica”.

“Epica” определено не е от албумите, които влизат лесно в съзнанието, без да оставят в него траен отпечатък. За сметка на това веднъж докоснал слушателя, той всеки път разкрива нов аспект от красотата си.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт