Ревюта
Група: Project Arcadia      Албум: A Time of Changes      Автор: Светъл      Август, 2014
Project Arcadia - A Time of Changes (ревю от Metal World)

Пет години минаха от първия албум на Project Arcadia. Пет години от появата на един наистина стойностен опус. През този период групата концертира умерено, но, което е по-важното, в нея имаше промени. Всеки, който иска да се запознае детайлно с историята им, може да го направи на официалния им сайт. В това ревю обаче е удачно да се обърне внимание на една точно определена нова фигура в Project Arcadia, а именно Urban breed (с малка буква, както неколкократно е изтъквано) – новият вокал на българските мелодични метъли. Какво можем да кажем за него? Две думи са достатъчни - Bloodbound, Tad Morose. Ако трябва да бъдем по-детайлни – Urban breed е един от най-стойностните и запомнящи се метъл вокали в наши дни и сега е част от Project Arcadia. Това говори за развитие. Всъщност още щом човек си пусне “A Time of Changes”, му става ясно, че това не е крачка напред за групата, а е... километър напред. Поне.          

Записът съдържа 11 композиции, една от които – кратък инструментал преди едноименното парче. Те са издържани в мелодичен, но категорично звучащ метъл стил. Тук няма да влизам в полемика колко процента пауър, колко хеви и колко прогресив можем да открием; само ще отбележа, че феновете и на трите жанра могат да намерят по нещо за себе си.          

“Here to Learn” е откриващата песен и, в интерес на истината, това е доста добър ход. Тя е бърза, директна и дава да се разбере, че музикантите са се постарали. “Shelter Me” я следва и затвърждава. Прави впечатление звукът – изпипан и хомогенен, в много по-голяма степен отколкото в предишния албум. “I Am Alive” е по-бавна, но в никакъв случай по-лека. Тук Urban просто е във вихъра си. “Beggars at the Door” е поредна метъл резачка, прекрасно изсвирена и оставяща без дъх. “The Ungrateful Child” е баладична (но не балада в истинския смисъл) и ефирна. В нея музикантите показват, че са поливалентни и могат да изсвирят наистина всичко. “Timeless” прави прекрасно впечатление с китарните линии и баса. Солата и рифовете се леят като облагородяващ звуков дъжд, а като добавим и г-н breed, всичко става великолепно. “Joy” е интересен акустичен инструментал, наистина каращ те да се усмихнеш. Дали “A Time of Changes” като едноименна песен е най-добра, е трудно да се каже, но определено е една от най-епичните в диска. “Formidable Foe” от своя страна е една от най-класически звучащите. Това е и първият нов клип на групата, сниман в някакво изоставено жп депо (?!). “The Deal” и “Shadows of the Night” са последните две парчета, затварящи прекрасното ново творение на Project Arcadia.          

С нови сили и с нов чудесен вокал, българите от Project Arcadia са готови за световната сцена. Свиренето, пеенето, текстовете – всичко е изпипано и е на световно ниво. Единствената въпросителна, може би, е дали Urban breed би се задържал в групата... но да не си разваляме вкуса, а просто да дадем repeat на албума.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от ksenija
Otlichen tekst, ne moga da izchakam da slusham celiq album !

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт