Ревюта
Група: Parkway Drive      Албум: Ire      Автор: Warrior Of Ice      Септември, 2015
Parkway Drive - Ire (ревю от Metal World)

Следвайки неизменно възходяща крива на развитие, Parkway Drive за по-малко от десетилетие успяха да се наложат като един от водещите метълкор състави в световен мащаб – постижение, което убягна на далеч по-лъскави, по-добре финансирани и по-шумно рекламирани групи от тях. Обяснението за това е просто: когато става дума за метъл, бил той и модерен, музикантските качества и оригиналните идеи винаги натежават пред нечии празни претенции да бъдат Новото голямо нещо™. Натоварен със съответните за позицията им очаквания, петият албум на австралийците поставя обичайното предизвикателство пред тях – или отново да надминат себе си в собствената си игра, или тотално да променят правилата ѝ. Изборът им е категоричен.

“Озадачаващ” и “противоречив” са твърде умерени епитети за “Ire”, особено в контекста на досегашната дискография на квинтета. Навлизането на мелодет влияния в музиката им, което започна с “Deep Blue” и бе изведено до впечатляваща стилова симбиоза в почти съвършения “Atlas”, тук е пресечено рязко и без остатък. Разнообразие не липсва, непогрешимият усет за мелодия на бандата е все така налице, а вокалите на Winston McCall са още по-силни и отработени, но като композиторско мислене новият запис е по-скоро стъпка назад – изграждащите го елементи невинаги са съчетани максимално удачно, а и нищо не се опитва да компенсира спада на тежест, мрак и техника в музиката.

Мощната “Destroyer” поставя обещаващо начало с енергичното си, емоционално изложение, което бързо потъва сред опростените структури на парчета като “Dying to Believe” и “Bottom Feeder”. Стадионният заряд и осемдесетарските глем влияния в изпипания сингъл “Vice Grip” и хитовата “Fractures” звучат учудващо на място, но същото не може да се твърди за “Vicious”, която е един гол припев и нищо повече. WTF ефектът обаче достига връх с абсурдните нео метъл забежки в “Crushed” (сериозно, пичове, коя година сме?) и “Writings on the Wall” – повече хип-хоп песен, отколкото каквото и да е друго – сблъскваща тягостен речитатив с оркестрален фон и напрегната ритмика по меко казано объркващ начин. Характерното брутално начало се връща на преден план чак в “The Sound of Violence” и “Dedicated”, а финалът е белязан от класическите хеви метъл краски на лиричната “A Deathless Song”.

Стремежът към иновативност и разчупване на клишетата по принцип е достоен за уважение, но когато се случва за сметка на естетическата стойност на дадено изкуство, компромисът просто не си заслужава. “Ire” оставя нетипичния за Parkway Drive привкус на нещо самоцелно – сякаш е резултат не толкова от домогване към достъпно и комерсиално звучене, колкото от страх да не бъде изпусната лидерската роля в жанра. А това е тъжно, защото огромният творчески потенциал на групата личи и тук… предимно нереализиран.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт