Ревюта
Група: Virgin Black      Албум: Requiem - Fortissimo      Автор: Lodborg      Февруари, 2008
Virgin Black - Requiem - Fortissimo (ревю от Metal World)

Че Virgin Black вече не могат да бъдат считани просто за поредната банда, е ясно. Предният им, трети албум премахна всички малки пукнатини в стилово и композиционно отношение, така че да блесне пълната гениалност на австралийската четворка. “Requiem - Mezzo Forte” остана като крайъгълен камък в развитието на симфоничния дуум/готик, потресаващ от първата до последната секунда. Неслучайно очакванията ми към неговото пряко продължение са толкова големи. За да припомня, през 2007-ма година Virgin Black оповестиха, че са композирали и записали погребална меса с обща продължителност над два часа и половина, която ще разделят в три последователни албума. Трите части са писани паралелно и с обща концепция за музиката, но всяка една от тях се различава по звук и усещане. Оттам произлизат и наименованията на отделните албуми: “Pianissimo” ще е изцяло симфоничен и оперен, “Fortissimo” ще е най-тежкият, брутален и метълски, а по средата ще стои “Mezzo Forte”, представляващ комбинация от другите два албума. Макар и той да е концептуално втората част от трилогията, издаването му чисто хронологично като първи е добре обоснован ход, предвид най-големите сходства на “Mezzo Forte” с досегашното творчество на Virgin Black.

“Fortissimo” излиза почти година след своя предшественик, а промените са повече от очевидни. Групата е изплела едно мрачно фюнеръл дуум предизвикателство, много тежко, угнетяващо и изтощително. Албумът се базира на същата музикална основа като своя предшественик, доразвито е същото произведение, различни са само тълкуванието и подходите. “Fortissimo” е директно продължение на “Mezzo Forte”, единствено сякаш оркестърът е излинял или замрял до стандартна дуум метъл формация по средата на изпълнението си. Ниски и провлачени китари и постоянни барабани отмерват стегнато хода на албума. Сякаш парализирани от силно емоционалната траурност на музиката, оперните хорове са се преобразували в дет хор (да, дет хор!). Единствено сопраното е оставено недокоснато да се рее високо и печално над цялата сурова основа. Не адмирирам особено това втежняване на музиката, защото е за сметка на уникалната обстановка, която бандата сътворяваше преди. Промяната във “Fortissimo” в никакъв случай не е насилена или дразнеща. Австралийците са се справили прекрасно с новото си отроче, но не може да се подмине впечатлението, че те сякаш не се чувстват напълно в свои води.

Албумът започва с изненадващо бурен и забързан риф. Няколко секунди по-късно обаче той прелива в тежката процесийност, типична за групата. Подобно на “Mezzo Forte”, новият запис също поставя обобщение на основната си идея в откриващото парче. “The Fragile Breath” съдържа градивната мелодия, около която ще се развиват следващите композиции, като някои от тях ще са своеобразни репризи. Доста по-отмерена е “In Winter’s Ash”, в която напрегната ритъм секция е музикалният ориентир. Той градира от началното чело-встъпление, през мъртвешката средна част, заимстваща елементи от “In Death” от “Mezzo Forte”, за да стигне до почти маршовата финална права. “Silent” е твърде агресивно парче, малко по-войнствено от необходимото в случая. Както тук, така и в последвалото “God in Dust”, Rowan London изпълнява доста от харш частите сам, без солидната подкрепа на дет хора си. Не е съвсем безгрешно представянето му, на моменти леко пресилено и недостатъчно плътно звучи гласът му. Иронично, неговите гърлени вокали страдат от същата недоизпипаност на техниката, както и характерните му чисти. Като цяло той е един прекрасен вокалист с чудесни гласови данни, просто от време на време се забелязват пукнатини в представянето му, които обаче никога не са били голям трън в очите ми. Почти се усеща разрушителният дъх на времето в началните псевдо-акапелни излияния на дет хора в “Lacrimosa (Gather Me)” – като носени от вятъра листа по надгробен камък. Тази композиция се намира на границата на оптимистичното усещане с почти успокояващата си водеща мелодия. Най-епичното и въздействащо парче в албума е “Darkness”, което представлява и солидна смислова връзка с предходния опус. Тук забелязваме главната вокална линия от “Requiem, Kyrie”, последвана от газещия хоров припев, познат ни от миналогодишната тава. Това е единственото място във “Fortissimo”, в което срещаме истински оперен хор, разбира се не и без той да бъде активно следван от поддържащите харш предсмъртни вопли. Закриващото “Forever” е инструменталният епилог в творбата, използващ мелодията от “The Fragile Breath”, за да затвори албума като в рамка и да му придаде завършеност и пълнота.

“Requiem - Fortissimo” е поредният първокласен албум, излязъл под перото на Rowan London и Samantha Escarbe. Не съм особено доволен от факта, че Virgin Black са жертвали своята оригиналност и симфоничност, превърнали се в запазена марка на състава. При все неоспоримите ѝ достойнства, творбата им звучи по-скоро като обичайно дуум метъл издание. Много професионално и здраво, с много музика и предостатъчна композиторска надареност. Дори и рамките на точно определения стил не са окаишили непредсказуемостта и динамиката на Virgin Black. Липсва само величественото усещане, правещо от австралийците уникална група, която всеки би разпознал веднага. Надеждите ми се насочват към напълно оркестралния “Requiem - Pianissimo”, от който очаквам само и единствено положителни изненади.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт