Ревюта
Група: Moshquito      Албум: Behind the Mask      Автор: Lodborg      Февруари, 2008

 

Учудващо е как подобни качествени банди с над десетилетие активна дейност имат навика да се изплъзват и от най-зорко търсещото око. “Behind the Mask” е четвъртият албум на немските дет/трашъри, а се съмнявам много от вас да са чували за тях изобщо. Има защо да съжаляваме. Moshquito са стабилна и интелигентна формация с много идеи и явно само липсата на качествен лейбъл възпрепятства популяризирането им. Техният предишен запис - “Enter New Spheres”, е издаден и записан самостоятелно от музикантите, което не му пречи да е сериозен и ангажиращ дет – тежка и зряла тава за всеки ценител на старите стилове. Подобно е и положението понастоящем, тъй като бандата е все още без договор. Алюзията с бурен, вилнеещ и безумен траш, идваща от името на групата, е леко подвеждаща. Moshquito правят по-скоро прогресив дет с траш нюанси в духа най-вече на Death, усещат се още стабилни влияния от Nocturnus и Metallica, или като цяло по-прогресивно и комплексно устроената музика от Бей ериа траш и дета. Специално в разкривените мелодични гами, които Moshquito използват усилено, не убягва от вниманието сериозната почит, отдавана към Chuck Schuldiner и музикалното му наследство.

Албума открива едноминутно полуакустично интро – без излишни лигавщини, сериозно и стегнато, така че да стане ясно, че следва развихрянето в “Schizophrenia”. Акустичният елемент е осезаем в още няколко от парчетата, но е вплетен по доста изкусен начин, като избягва излишната претенциозност. Това умело измества центъра на тежестта към още по-сериозно и обемно звучене. Следва директната дъска “Perverted Appetite”, която ще забичи стегнато в средно темпо, но често ще сменя стъпката към по-бързо. Апогеят в тавата, обаче, са следващите пет песни, които представляват първокласен, сложен прогресив дет. “State of the Rat” и “The Atheist” са двете най-силни парчета в албума, построени върху преки и целенасочени рифове. Енергични и вилнеещи, те показват, че силата на Moshquito са по-нормалните гами, на които да базират сложната си музика. Вместо да се стреми към иновативни методи, групата се чувства достатъчно свободна да бъде себе си и да композира естествени парчета. Единствено в прекрасния инструментал “Visions of a Better World” се долавя лек полъх от баладите на Metallica, но това заимстване на идеи не е направено сляпо, а с много индивидуализъм и личен почерк във всеки един момент. Най-чисто детаджийското парче “Necrophile” стои леко изолирано от иначе комплексната и многослоева музика, но от друга страна е силно, куфеещо и мощно. Закриващите три парчета са по-кратки и преки резачки с много характер и тестостерон.

Moshquito правят солидна и твърда музика с много скептицизъм в звученето. Изненадващо е да видиш толкова правдива интерпретация на американските олдскуул стилове от немци; всъщност в “Behind the Mask” не забелязах почти никакви препратки към немския траш. Единствената ми забележка е на места леко прекомерната прогресивност в поддържащите мелодии - бандата звучи достатъчно сложно в самото си ядро, така че отклоненията по сложни хармонии да могат да се избегнат без каквито и да било сътресения. Иначе Moshquito оставиха наистина силно и положително впечатление в мен; препоръчвам ги горещо на всеки един почитател на сложния и зрял дет.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт