Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
NOTH
Автор: WingWriter
02 Юни, 2016
Интервю с Noth

Противно на всеобщото мнение, българска рок сцена и музика има, а ние сме късметлиите, които имат шанса да наблюдават нейния засилващ се подем в последните години. Момчетата от Noth са едни от героите, движещи тежката музика в страната ни. Здравко Перников (вокали, китара) и Никола Любенов (бас китара) се съгласиха да отделят от времето си за читателите на Metal World. Имахме честта да вземем първото интервю от групата след интересните събития, случили се около тях за последната година. В рамките на няколко часа си поговорихме за техния скорошен реюниън, за отношенията помежду им и най-важното – за бруталния им дебютен албум “Иска ми се да ме разбереш”, който излезе в средата на месец май.

Считам ви за достатъчно авторитетна група, затова направо прескачам момента с представянето и минавам по същество. Завърнахте се с гръм и трясък. Какво ви накара да “се събудите” отново?

Здравко: Здравей! Благодарим за комплимента. Най-важното нещо, което ни накара да “се събудим отново” е приятелството помежду ни, общите ни цели и амбиции, осъзнатите грешки и желанието ни отново да сме заедно. Като това желание, колкото повече време минаваше, толкова по-силно ставаше.

Каква е ситуацията в момента в лагера на Noth? Надявам се, че терминът “заедно сме по-силни” не е обикновен маркетингов трик.

Здравко: Ситуацията е по-положителна от всякога. Научихме много след раздялата от чисто човешка гледна точка и в момента приятелството ни е по-силно от когато и да е. Все пак това е приятелство на повече от 15 години и не, определено не е рекламен трик.

Насочихте вниманието към себе си с обявяването на завръщането си. Очаквахте ли чак такъв интерес от толкова много хора?

Никола: Още от началните ни години в отношението между нас и публиката се усещаше доста хармонична и приятелска връзка, която може би в момента играе важна роля. Чувахме доста коментари, че липсваме на хората и очаквахме наистина да има интерес, както може би се случва, за което сме благодарни на всички.

Никога не сте били обикновена ъндърграунд банда. За разлика от много други, вие придобихте популярността си чрез свирене най-вече на мотосъбори из страната. Това ли е по-лесният път за рок група да пробие в България според вас?

Никола: Лесен път със сигурност няма, но съборите определено са добър старт. Никога не сме се ограничавали от това дали ще свирим на събор, клуб, фестивал или в кафе с 20 души. Няма значение пред колко хора свириш, ако даваш всичко от себе си, хората ще го оценят.

Да поговорим за “Иска ми се да ме разбереш”. Как протече създаването на албума? Колко време ви отне да завършите записите, миксирането, мастерирането?

Здравко: Почти всичката музика беше готова още средата на 2014-а година. В края на 2015-а започнахме да обсъждаме евентуално събиране и нещата започнаха да се случват, като процесът беше най интензивен в периода март-април 2016-а. Не отне доста време, ако премахнем нашата “творческа пауза”, която спомогна да излеем всички тези чувства, бушуващи в сърцата ни.

Как процедирахте по отношение на творческия процес? Кой написа музиката и текстовете?

Никола: Процесът общо взето започваше с дадена идея от мен и Здравко, която в последствие развивахме колективно, докато я почувстваме завършена. След това Николай и Божидар допринасяха за финалния ѝ вариант. А текстовете... Решихме в последния момент албумът да е изцяло на български, въпреки че навремето, когато Васко Кръпката ни питаше “А защо не на български?”, бяхме твърдо против. Какво прави времето... Процесът с текстовете беше “най-интересен” – дълги сесии в скайп между Пловдив и София.

Като заговорихте за идеите, има ли нещо конкретно, което ви вдъхнови за написването на песните в Иска ми се да ме разбереш?

Никола: Основните ни вдъхновения винаги са били чувствата ни. Май е време за един весел албум (смее се).

Би било интересен завой, наистина  и аз се смея). А защо точноИска ми се да ме разбереш? Каква е символиката зад името и по какъв начин се обвързва с тематиката на съдържанието?

Никола: Всичко изсвирено и изпято в албума е огледално отражение на нашите чувства, предоставено под артистична форма. И всеки, който се вслуша, може да опознае нашата същност и съответно да ни разбере.

По-горе уточнихте, че албумът е изцяло на български. При наложената мода на англоезично словесно себеизразяване, с какво ви спечели родната реч?

Здравко: Чрез родния ни език ние можехме да се изразим най-искрено. Някак намирахме по-подходящите думи да кажем това, което искахме и съответно да бъдем по-добре разбрани тук, защото в крайна сметка това е мястото, където сме се родили и живеем.

Включили сте песни от дебютното ви EPArise”. Защо решихте да ги презапишете, прекроите и издадете отново?

Здравко: Сметнахме, че можем да ги направим доста по-добре в този етап от развитието ни, както и стана според нас.

Инсомния е с очевидно по-втежнена и модернизирана структура от, да речем,Има ли смисъл. Това ли е посоката, която ще очакваме от Noth и за в бъдеще?

Здравко: Всъщност целият албум е стилово доста разнообразен. Изобщо не се вкарваме в рамки и като цяло намираме ограничаването в определен стил за доста деградивно. Винаги сме за експериментирането и очаквайте в бъдеще същия подход.

Да, афинитетът ви към експериментирането се усеща със сигурност. Затова е редно и да ви питам обмислили ли сте как ще изпълнявате на живо Роботи в Ада имайки предвид електронните елементи в нея?

Никола: Технологиите са доста напред. В момента се ползват така наречените подложки от почти всички групи. Не го смятаме за проблем и не виждаме защо да не го направим.

Не се ли притеснявате, че обичайната аудитория, която ви посещава на участия, може да не възприеме по-модерно ориентираната ви музика? Все пак живеем в страна, в която на пиедестал са хеви и траш теченията.

Здравко: Хеви/траш теченията се усещат дори и в нашата музика – в песни като “Прах от диаманти”, “Децата на мах'лата” и т.н., но философията ни е, че всичко в този свят трябва да се развива и да не стои на едно място. Не виждаме смисъл в консервативния начин на живот и искаме да подтикнем хората да избягат от него, защото пропускат много. Ние също бяхме консервативни, но с времето се убедихме в това, което всъщност искаме да кажем.

Пуснахте албума в средата на месеца и предполагам вече доста хора са го чули. Какви реакции достигнаха до вас?

Никола: Доста положителни и готини коментари, които ни накараха да се чувстваме горди. Ето един от тях: “Отдавна не съм била толкова очарована, отдавна не съм потъвала в такава наслада. Един час блаженство. Благодаря ви, момчета, че допринесохте за един страхотен съботен ден. Единствено и само съжалявам, че го изслушах едва преди броени минути, защото да, явно два дена са от значение. Прекрасно.”

Предвид очевидно успешния дебют, какво предстои оттук нататък?

Никола: Предстои ни дълъг път, изпълнен с много работа, постоянство и изживяване на приключението, наречено живот.

Добре казано. Ами, това беше. Благодаря ви, че минахте през гилотината тези два часа. Имате ли някакви последни думи към читатели и фенове?

Здравко: Благодарим на всички, които ни подкрепят! Ако ви харесва това, което правим, харесайте ни във Facebook, абонирайте се в канала ни в Youtube и споделяйте музиката ни! Благодарим и на вас за предоставената възможност! PEACE & LOVE!

За връзка с групата:
Facebook: https://www.facebook.com/NothOfficial/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC-MebMBVTSFyngT_pdGNu2A
Soundcloud: https://soundcloud.com/nothofficial

« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Aneliya Marinova
Истински,прекрасни,свободни,творящи,смели,градивни,упорити,мечтатели,търсещи,намиращи,слушащи сърцата си, следващи мечтите си,вървящи,падащи,ставащи,преодоляващи,неспиращи!Успех момчета.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт