Ревюта
Група: Shadows Fall      Албум: Retribution      Автор: Scion Of Storm      Януари, 2010

 

Има метълкор групи и метълкор групи – както с всички други неща, несъмнено. Има ги Caliban, има ги и Darkest Hour – едните повтаряеми до безкрайност, другите – технични, но пак с отсенки на предъвкани идеи от време на време. Съществуват и Shadows Fall – може би една от най-“метъл” метълкор групите, които винаги са ме изумявали с различността си и страхотните инструментални партии в творчеството си.

“Retribution” е приносът им към музикалната сцена от 2009, само година след “Fear Will Drag You Down”. Нерядко групата е посочвана като символ на модерния метъл – твърдение, което очаквано е посрещано и с привествия, и на остро наточен нож. Каквото и да се говори обаче, Shadows Fall показват завидна класа не само за метълкор стандартите, но и за тези, изградени от по-обширно възприетата сцена на тежката музика.

След “The Path to Imminent Ruin”, в “Retribution” започва една фиеста на агресия, надъхване и инструментални партии (за чиято сложност на изпълнение не се нагърбвам да говоря, отбелязвам само звуковото впечатление у слушателя), които правят албума доста разнообразен и предразполагащ към циклене. “Still I Rise” е безспорният хит в тазгодишния албум на американците, неслучайно избран и за превръщане във видео клип с нелошо качество. Идващата след него “War” е своеобразен кавър на едноименната песен на Bob Marley с ударна доза агресия и да го наречем... съспенс? Парчето излага на показ и субкултурната принадлежност на Brain Fair, която тъй или инак присъства силно изразена в досегашните издания на групата. “King of Nothing” също е важен фрагмент от албума – не само заради хитовото си звучене, но и поради участието на добре познатия Randy Blythe от Lamb of God по време на бриджовете. Припевът пък подтиква към постоянно припяване и се забива директно из мозъчните гънки:

I am the king of nothing, over emptiness I reign
Drown with sorrow
Wash away the pain

“The Taste of Fear” демонстрира никак нелошите чисти вокални партии на Brian по време на припева, но може би е една от бледнеещите песни в тавата, въпреки високото си ниво. “Embrace Annihilation” е звуков звяр с леко маршови нотки и силен енергиен заряд, а като добавим и разтегленото, чупещо вратове соло, се получава един много добър представител на успешната Shadows Fall формула. Яростният завършек постепенно контрастно прелива в баладичността на “Picture Perfect”, която е изключително сполучлива, но на моменти звучи като сглобена от различни парчета, които не си пасват съвсем както трябва. В “A Public Execution” вече си говорим за нещо тотално различно – бутилирана ярост и агресия, разпиляна лирически и музикално във времетраене от шест минути. Звуковият контраст между вокалите на Brian из бриджовете и в следващите припеви допълнително повишава емоционалния заряд. Акустичната част от 5:10, последвана от заветния припев и агресивното “Your time has expired / Destroying your empire” е съвършен завършек на не най-хитовата, но може би най-заслужаваща си песен от албума. “Dead and Gone” е нелош завършек на “Retribution”, макар че аз лично очаквах повече от закриваща песен. Солото и припевът са изключително мелодични и хващащи, но инак песента клони по-скоро към средното ниво.

Shadows Fall отново правят нещо, което да бъде възприето като облик на модерния метъл. Както казах – не мога да се наемам да споделям коментари за сложността на инструменталните партии на групата, но звуковият ефект е изключително въздействащ. Действително има моменти, в които нещата са леко заблатени в “Retribution”, но като цяло албумът е доста висок стандарт на представянето. Наздраве за момчетата и ще очаквам с нетърпение новини от тях – надявам се обаче да си вземат повече почивка, защото историята често показва случаи на западане при издаването на албуми всяка година. Нещо разбираемо, все пак.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт