Ревюта
Група: Brainstorm      Албум: Memorial Roots      Автор: Sharon      Декември, 2009

 

Едва година след издаването на блестящия “Downburst”, мрачните експериментатори от Германия атакуват с осмия си дългосвирещ албум, именуван “Memorial Roots”. Спестявайки ни излишните илюзии, още с първите акорди Andy B. Frank и компания показват ясно, че нямат намерение да бродят из дискографията си, така че всички интерпретации на заглавието като потенциална ретроспекция отпадат категорично. Злобно-агресивният творчески замах, който групата използва в шедьоври като “Soul Temptation” и “Liquid Monster” е изчезнал почти безследно, а за преекспониране на композиционната оригиналност в “Downburst” не може и дума да става. Въпреки това, актуалният запис на Brainstorm застава редом до добрите им постижения по силата на един по-различен, но оправдан похват, реализиран чрез присъщото на групата безупречно музициране. Намаленото до средно ниво темпо и липсата на смразяващата кръвта екстремна рифовка от “Downburst” може би биха отблъснали някои почитатели. Тук немците си служат с по-олекотен звук, но затова пък залагат на една не по-малко типична своя черта – същата онази необходима доза мрак и мистика, която придава на музиката им изцяло завършен облик, коренно различен от масовата продукция в пауър метъл жанра. Техническите умения на Sascha Paeth и този път са си казвали своето, осигурявайки напълно изчистен звук на тавата.

Ударното посрещане, с което Brainstorm свикнаха да се разписват напоследък, е изместено от кратко симфонично интро, което преминава в началната среднотемпова постановка на “Forsake What I Believed”. Нерадостните (само)обвинителни текстове, задушаващо тежката атмосфера, протяжните мелодии и изключително богатите вокали на Andy дамгосват цялата тава до самия й край. “Shiver” внася повече скорост и щипка хард рок звучене, преди бандата да направи лиричен завой и да сподели мрачното си пророчество за нашумялата 2012-та година, кръстено “The Conjunction of 7 Planets”. Опростените бриджове, кратките мелодични сола и лесно запомнящите се припеви спасяват не едно или две парчета, които след малко повече слушане вече са напълно готови да влязат под кожата на феновете – ударната сила на “Cross The Line”, ядното послание на “Nailed Down Dreams” и антисоциалният дъх на “Blood Still Stains” са достатъчно доказателство за това. “Ahimsa” загатва за “добрите стари” Brainstorm с познатите богати майсторски солови пасажи, стрелкови ритми и страхотна комбинация между основни и беквокални линии. “The Final Stages Of Decay” изненадва с ново рокаджийско отклонение, следвано от “Victim”, “When No One Cares” и закриващото парче “Would You”, което оставя слушателите с редица тревожни мисли в главата. Те обаче са свързани повече с многобройните предупредителни послания в записа на Brainstorm, отколкото с това дали бандата е изневерила на себе си - последното остава все така немислимо, а музикантите за пореден път се доказват като абсолютни професионалисти с похвално неуморим експериментаторски дух.

Наистина, “Memorial Roots” не може да се похвали с оригиналността и разнообразието на предшественика си, нито със стихийната сила на вече превърналите се в класики “Liquid Monster” и “Soul Temptation”. Вместо да тъпчат на едно място, Brainstorm изковаха един по-особен, обгърнат от мистериозност и тъмнина албум, който в никакъв случай не може да се нарече слаб и който със сигурност ще намери своя собствена аудитория.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт