Ревюта
Група: Scar Symmetry      Албум: Dark Matter Dimensions      Автор: Warrior Of Ice      Декември, 2009

 

От основаването си до днес, Scar Symmetry са сред малкото интересни и наистина оригинални състави в затрупания с мърша ареал на мелодичния дет метъл. С едва загатнат прогресарски елемент, подчертано техничарски изказ, плашещо вокално богатство и най-вече изобилие от идеи, момчетата от Авеста години наред прокарваха нови пътеки за стила. Доколко и новият им опус се вписва в тази традиция? Поне за мен – в огромна степен.

Напускането на Christian Alvestam – безспорно един от водещите гласове не само в шведската екстремна сцена, не вещаеше нищо добро за състава. Е, оказа се, че дори подобен удар не е в състояние да спре устрема на Jonas Kjellgren и компания. И тъй като би било абсурдно да се търси едноличен заместник на толкова даровит и разнолик певец, мястото му логично запълват двама. Отработеното чисто пеене на Lars Palmqvist и дълбокият рев на Roberth Karlsson пасват достатъчно добре на музиката и като цяло обслужват повече от адекватно нуждите на албума, но за сравнение с качествата на Christian е трудно да се говори. Тази промяна настрана, “Dark Matter Dimensions” е съвсем логично продължение на посоката, взета в “Holographic Universe”, но не е и лишен от интригуващи моменти. Парчетата не отстъпват от познатото ниво: композирането е качествено и разнообразно, свиренето – респектиращо с високо майсторство, текстовете – доволно дълбоки и интелигентни. Същевременно сред познатата формула от детаджийска рифовка, класически хеви метъл постановки и запомнящи се припеви се прокрадва по някоя и друга иновация. Още прекрасните откриващи мелодии в “The Iconoclast” загатват за предстоящото звуково пиршество, реализирано посредством постоянен контраст и преходи между музикални похвати и настроения. От странните, (прекомерно) модерни експерименти в “Mechanical Soul Cybernetics” и перфектно вмъкнатите Nevermore влияния в “Noumenon And Phenomenon”, през характерната за групата елегантна хармоничност в “The Consciousness Eaters” и баладичните моменти в “A Paranthesis In Eternity”, та чак до злобни бичкии като “Nonhuman Era”, в “Dark Matter Dimensions” има какво да се чуе.

Без да разчупват създадената от самите тях рамка, Scar Symmetry предлагат един албум, който е достатъчно силен, за да се хареса на досегашните им фенове и достатъчно интересен, за да привлече нови такива. А с всяко негово завъртане става все по-лесно за слушателя да повярва, че след известно сработване на новия състав в следващия опус ще бъдат достигнати (а защо не и надминати) шедьоври като “Pitch Black Progress” и “Holographic Universe”.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт