Ревюта
Група: Cerebrum      Албум: Spectral Extravagance      Автор: MetallicaAntiFan      Ноември, 2009

 

Все по-малко започват да стават групите, които все още свирят по добре познатият шаблон на мнозина екстремисти – олдскуул дет метъл, с тематиката за изкормванията и смъртта, представена в буквалния смисъл. Казано по друг начин – младите групи нямат от кого да черпят вдъхновение. Вижте какво става с Cannibal Corpse, например. От една страна това е много добре, поне според мен. Такова желание за създаване на нещо иновативно и нестандартно отдавна не бях срещал, което говори за това, че екстремната музика малко или много се развива в някаква посока. От друга страна обаче, не трябва да бъдат забравени корените на дета, защото ако тази нишка се изгуби, то тогава стилът наистина ще стане бездушен.

Повечето групи чисто и просто се стремят да продухат ушните канали на слушателите със своите схръхтежки и технични композиции, което от една страна е хубаво. За съжаление прекомерното използване на тази константна сеч би довело до пълно еднообразие и именно затова има групи, които рискуват чрез своите експерименти. Понякога се получава добре, понякога - не. Cerebrum са тъкмо от тези банди, решили леко да се отклонят от праволинейното и да вкарат някои нестандартни чупки музиката си.

Факт е, че дебютът на групата - “Spectral Extravagance”, е дет метъл албум, но не в средно темпо и определено не е опростен откъм музикален аспект. Структурите на песните са много комплексни, откакто бандата избра доста по-техничен път на развитие. Тук става въпрос за тотален олд скуул тех дет в най-добрите му традиции. Cerebrum изкачат от нищото (Гърция) и ни представят един плътен запис с много добри песни, широка гама от звуци и вдъхновения в обсег от Pestilence и Death до Cynic и Atheist.

Ако трябва да съм честен, главната причина за откриването на гърците е самият George Kollias! Да, точно така, ударникът на египетските богове Nile. Тук той не е гост музикант, а сешън барабанист, което значи, че всички ударни партии в албума са изработени от Негово величество. Свирейки със скоростта на светлината, George разкрива и своята доста прогресивна страна. Вместо да чуваме бясното темпо, неспадащо под 200 удара в минута, каквото сме свикнали да чуваме в неговата титулярна банда, тук се забелязва лек джазменски дух и характерните за фюжъна чупки. Естествено, скоростта е налице, супер бързите бластове – също, както и картечният дабъл бейс. Всичко това е примесено със страхотни китарни рифове, типичните атеистки сола и дрезгави вокали. 11-те парчета за изпълнени с нищо освен чиста бруталност, остри като бръсначи рифове, които с лекота отнасят скалпове, и някои джазмески китари. Нека хвърлим едно око и на артуърка, който много ми напомня на култовия дебют на норвежците Darkthrone – Soulside Journey. Припокриваща се със същия сюжет, с леки графични, изчистени модерни заемки, обложката пресъздава необятното и внушава студеното чувство, което космосът може да ни представи чрез музиката на гръцките екстремисти.

Вече почти двадесет години детът бавно и славно се разпространява като чума из земното кълбо. Излязъл от Гърция, “Spectral Extravagance” е един различен от масата албум, експериментаторски и същевременно много брутален. Аз останах крайно изненадан от резултата и ви препоръчвам да му хвърлите едно ухо. Барем ви хареса.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт