Ревюта
Група: As Memory Dies      Албум: Transmutate      Автор: Shogot      Ноември, 2009

 

“Transmutate” е първият албум на надъханите италианци As Memory Dies и определено поставя доста висок стандарт. Тези младоци в никакъв случай не блестят с оригиналност, не са новатори, няма да предизвикат фурор, но техният дебют действително си заслужава. Защото слушайки го, ти чуваш толкова много идеи и похвати на големи групи, пречупени през призмата на момчетата от Ботуша. “Transmutate” трупа точки не само от непредсказуемите композиционни решения, но и от факта, че е самиздат. As Memory Dies почти без ничия помощ са се справили с нелеката задача да създадат песните, да направят продукцията (която е ни повече, ни по-малко от прилична) и да промотират изданието си. Една от малкото външни намеси е на Niklas Sundin, който се е погрижил за художественото оформление. Самото присъствие на тази легендарна фигура е предпоставка за добиването на по-широка популярност на бандата.

Относно стойността на албума - това не е перфектен, а един много добър старт за групата, предполагащ сериозен растеж на уменията й по-нататък. Говорим за музика, която е брутална, но на моменти красива; сурова, но и атмосферична; тежка, но със страхотни мелодични линии. В минус е времетраенето на някои парчета, които в даден момент стават прекалено разтегнати. Макар и кадърни музиканти с интересен подход, As Memory Dies едва ли ще представляват атракция за много народ, стига да не спечелят конкурса с награда договор с Nuclear Blast, което от все сърце им пожелавам. Пречки за комерсиален успех са доста грубите и ожесточени вокали на фронтмена Fabio Caruso и нетипично сложните за стила, към който се причисляват, композиции. Момчетата имат афинитет към прогресива и не крият силното си впечатление от Opeth, Mastodon, The Mars Volta. Но в крайна сметка да си трю фен на мелодичния дет метъл съвсем не значи да обичаш само ранните In Flames и да се ограничаваш откъм експерименти. А и за какво им е нужно на тези злобни италианци да добиват известност, след като доказват колко як е ъндърграундът на тяхната родина?

“Transmutate” наистина има какво да ви даде. Далеч не е за 2009 това, което бяха последният Amon Amarth за 2008 и Dark Tranquillity за 2007, но ако сте чак толкова претенциозни, можете да се поглезите с новия Insomnium.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт