Ревюта
Група: Dream Theater      Албум: Black Clouds & Silver Linings      Автор: Shogot      Юни, 2009

 

Dream Theater бяха безспорно най-голямата прог банда през 90-те години на миналия век. Това време отдавна отмина, а поне по мое мнение нюйоркчаните вече не могат да бъдат конкуренция на групи като Mastodon, Nevermore, Opeth или Pain of Salvation. Този факт не пречи на театралите да издадат силен албум като “Black Clouds & Silver Linings” и да зарадват феновете си. Новото чедо на Dream Theater още не ми е слегнало в главата, така че няма да прибързвам да го нарека шедьовър, но определено говорим за едно от най-добрите неща, излезли през 2009-та.

Всичко започва с близо 17-минутната "A Nightmare to Remember”, която има побъркващо тежък начален риф, преливащ в жица а ла Dimebag Darrel (с други думи валяк). При подобни обстоятелства човек си казва, че легендарните американци са надминали себе си в желанието си да звучат колкото се може по-метално. И с право - до края на песента чуваме блек метъл риф, дълбоки ревове, двукасови излияния от страна на виртуозния барабанист Mike Portnoy... пълна лудница. Но Dream Theater знаят как да облагородят цялата тази тежест, така че да не можем да сбъркаме групата – с непрестанна смяна на темпо и мотиви, виртуозни сола на John Petrucci, разнообразни вокали на James LaBrie. С други думи, в парчето присъства всичко необходимо. Следват по-леката и епична “A Rite of Passage” и най-сериозният претендент за балада на годината – “Wither”, която е нежна, красива и свръхмузикантска (как иначе). Половината албум е чут, а слушателя остава с впечатлението, че в "Black Clouds & Silver Linings" няма слаб момент. За щастие повод за тревога няма и по-нататък в музикалното ни пътешествие. “The Shattered Fortress” изобилства от симфонични звуци, но като цяло композицията вдига летвата още по-високо, за да се стигне до “The Best of Times”, която лично за мен е най-силната в албума. С чудесно интро, изградено от пиано и цигулка, по-ефирни рифове и чудесните високи вокали на LaBrie, това парче може да бъде сравнено с всяка една класика от безсмъртния "Images and Words". А като за финал, убийствената, 20-минутна прог епопея "The Count of Tuscany" ни праща директно в друг, по-красив свят. В това могъщо затварящо парче Jordan Rudess прави невероятни партии на кийбордите, които внасят допълнителна прелест в цялостното звучене.

И така, подобаващо зашеметени и щастливи, не ни остава нищо друго, освен пак да врътнем тавата... защото наистина си заслужава. Dream Theater винаги ще се лутат в стремежа си да се развиват като група. Знаем много добре, че творческите им търсения понякога не ги водиха до желания резултат, но този път е различно. Този път те сътвориха произведение, което ще влезе във всяка една класация и то някъде там - на върха. Където му е мястото.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт