Ревюта
Група: Ulcerate      Албум: Everything is Fire      Автор: gadabout      Май, 2009

 

В повечето случаи дет метъл бандите се стремят чисто и просто да продухат ушните канали на слушателя с ултра бързи, тежки и технични парчета, което, разбира се, е страхотно, но в големи количества лесно може да омръзне на недотам праволинейните фенове. Да, но мине не мине и се появява някоя група, която решава поне мъничко да поочупи стандарта и, както опитът е показал много пъти, именно тя ще се окаже от тези, които ще зададат бъдещите тенденции в стила. Музиката остава тежка и сложна, това все пак е дет метъл, но има и нещо различно, нещо грабващо, което на всяка цена трябва да бъде отбелязано. Именно такъв е случаят с една формация, която вълнува металните глави в последните има-няма два месеца, и това са Ulcerate – млади новозеландски метъли, които недвусмислено ни посочиха що е то иновативна и сериозна музика в техния втори дългосвирещ албум “Everything is Fire”.

Да се опише музиката на тази група си е сложно. Честно, дълго време ми трябваше да асимилирам новото им издание с всичките му особени характеристики. Но едно нещо мога да заявя на сто процента и то е, че нито за миг не ме напусна усещането за онази клаустрофобична атмосфера, онова чувство за настъпваща лудост и смазана психика, което “Everything is Fire” носи. Кълнете ме, ако щете, но нито веднъж не успях да си избия от главата страховитата прилика между парчетата в тази тава и късните издевателства на Celtic Frost, ставайки дума за атмосфера. Забързайте, усложнете и натегнете някоя от психариите в “Monotheist”, добавете малко брутален дет и веднага получавате “We Are Nil”, да речем. Още в “Drown Within” се сблъскваме с болезнената и дисонансна обстановка, която ще ни облее в “Everything is Fire” - интрото ни дава идея за тихите, но отровни моменти, срещащи се тук там из композициите, които разнообразяват и придават неописуем характер на музиката. И най-неочаквано, както ще се случи още много пъти, ни се стоварва въртоп от тежки и сурови китарни рифове, подплатени с непроследими барабанни партии и смазващо дълбоки, класически дет ревове. А всичко това, за сетен път, обгърнато в усещането за неописуемата, непоносима тежест на едно сбъркано съществуване, на човешкия живот, както подсказват текстовете на Ulcerate.

Естествено, минуси в “Everything is Fire” могат да се намерят и отчетат, колкото за протокола, свързани преди всичко с малко неприятното продуциране по отношение на губещите се в бурята барабани и още по-недоловимия бас. Но това си е чисто заяждане след като крачката в сравнение с дебюта “Of Fracture and Failure” е толкова голяма. Голяма, в смисъла на това, че просто новозеландците надградиха сериозната заявка, която дадоха през 2007 г. Нищо от уникалния им имидж не е загубено оттогава, а само е затвърдено и доразвито за едно още по-зряло и улегнало в творчески план музикално произведение. По няколко параграфа музиката на Ulcerate e забележително иновативна, на новото им отроче се даде сериозно внимание в последните месеци и, взимайки предвид в какъв странен свят живеем, нищо чудно именно едни такива млади музиканти от затънтените метъл ширини да подскажат накъде ще духат дет ветровете в следващите няколко години. Само като се сетя колко пъти извъртях “Everything is Fire”…

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт