Ревюта
Група: Dead by April      Албум: Worlds Collide      Автор: Стако      Април, 2017
Dead by April - Worlds Collide (ревю от Metal World)

Dead by April. Любов или омраза. И двете – разбираеми. Но нека сме честни... май любовта е повече. Много е трудно да запазиш ненавист към група, която така инатливо издава дискове, пълни с хитове; която е пионер в изграждането на стил; която е схванала хитмейкинга на степен химичен състав. И е още по-трудно да не се развълнуваш, когато тази група се завърне след голяма пауза.

“Worlds Collide” е заглавието на завръщането към сцената. В състава има разлика, която е и прилика, защото се е случвала и преди. Но нека оставим кадровите размествания, защото самите музиканти сервират претупан траклист, изграден от изхвърлени или изоставени в миналото идеи. Не е трудно да се забележи вътрешният тематичен конфликт на този труд: в единия момент имаме храбро сърце на войн, после ставаме чупливи като порцелан... и така до края. А това, че откриващата ти песен да се казва “Crying Over You”, е малоумна идея, която няма да коментираме. Или вече аудиторията е 12-14? До момента Dead by April успешно са преценявали точното количество лигня, което могат да добавят, преди да преминат рязката граница на досадата. Е, тук я прекрачват неколкократно. Оттам се забелязва и един мързелив подход към подбора на синтезатори и ефекти, ползвани в записа. Къде отиде многогодишният опит, който беше довел до оригинални идеи, или поне оригинални имплементации в последното издание? Същото може да се каже и за китарните сегменти, които и преди са звучали джентарски, но сега са основно такива. И разликата не е толкова в изпълнението, колкото в обработката, която е тотално грешна за такъв бленд. Може би е звучала добре на отделните тракове, но като микс? Абсурдно неподходяща, конкретно в китарите и крещящите вокали, които звучат ненужно дрезгави, което в добавка с и без това монотонния им характер не помага никак. Самите композиции тук страдат от основни проблеми – сякаш целият албум е написан в един BPM, защото вариация относно скорост се чува, но не се усеща изобщо. Оттам композициите са елементарни и сходни до степен на безразличие. Има някои парчета, както и моменти в останалите, които са изключения, но това не помага никак. А най-значителната коренна загуба е липсата на отличителен хит. Такъв просто няма. Има присъствие на правилната конструкция и идея, но сякаш никакъв искрен опит за създаването на истински хит. Което довежда и до мисълта, че това са възродени версии на изхвърлени в миналото тракове – звучат като групата в по-стар етап, с по-малко опит, с по-малко идеи. С по-малко стойност.

Всички знаят хитовете на Dead by April. Но истината е, че това не се случва за първи път – и преди са издавали творби с по-слабо съдържание. Просто все са били паразитни и следователно слушани, а попаденията са излизали от рамката на жанра до такава степен, че са били запомнени. Но това, което се съдържа в “Worlds Collide”, е нова степен на баналност, която групата досега сякаш не е достигала в този мащаб. Албумът е ставащ. Но това ли искаме от Dead by April? Не.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт