Ревюта
Група: Rhapsody of Fire      Албум: The Frozen Tears of Angels      Автор: Warrior Of Ice      Юни, 2010

 

Четири години. Толкова отне на една от най-ценните банди за последните две десетилетия от историята на метъла, за да се завърне с нов лейбъл, нов албум и преоткрита страст към онази неповторима музика, която вдъхновяваше хиляди мечтатели. И както сме свикнали да очакваме, новата порция италианска магия отново успява да ни пренесе някъде далеч отвъд протритото от скука ежедневие, в един свят на крайни и неподправени емоции, където единствените граници поставя въображението на слушателя.

Сагата за апокалиптичното пророчество на рицаря-демон продължава, а с нея и творческото развитие на състава. Без никакви изхвърляния, без разточителни сюити и без цяла филхармония зад гърба си, Luca и Alex са изготвили най-свежия си запис от легендарния “Power of the Dragonflame” насам, а наред с това най-тежкия и сложен такъв. Въпреки че “The Frozen Tears of Angels” залага на едно по-стегнато и компактно изложение, композиционно богатство съвсем не му липсва. Тъкмо напротив – албумът е колкото концентриран и хомогенен, толкова и разнообразен. Стиловият скок е сериозен: забележим акцент пада върху ритъм секцията и най-вече върху китарата като доминиращ инструмент; силно са ограничени оркестрациите и хоровите партии за сметка на повече индивидуални изпълнения от страна музикантите; изчезнали са патетичните, пропити с позитивизъм постановки, а на тяхно място се е настанила една нова изразителност, белязана от опита, мъдростта и може би загубата на някои илюзии. Като резултат на това Rhapsody повече от всякога звучат като стопроцентова метъл банда, вместо като средновековни бардове с електрически дисторшън, за каквито мнозина доскоро ги смятаха. Продължавайки този ред на мисли, определения като “хепи метъл” спрямо тях вече звучат не просто неуместно, но и откровено глупаво, предвид общото нерадостно и мрачно внушение на тавата. Епичното начало в музиката им е прераснало в гибелно-драматично, мащабното – в целенасочено, величественото – в напрегнато и настъпателно. При все всички промени, остават няколко непогрешими черти на групата, на които винаги можем да разчитаме. На първо място – поредното паметно с емоционалността и техниката си представяне на Fabio Lione, който трудно може да бъде наречен другояче, освен вокален бог. След очевидното отстъпление от характерния си виртуозен изказ в “Triumph or Agony”, сега Luca Turilli се разписва с феноменална китарна работа - устремна, агресивна и украсена със задължителните неокласически нюанси. Тук е и култовият разказвач Кристофър Лий, чиито гробовни откровения добавят последния елемент в моста между мелодия и фабула, по който е време да се отправим.

Минималистична, заплашителна и като цяло доста различна от характерните за Rhapsody интродукции, “Dark Frozen World” отваря портите, през които започва да прониква алтернативната действителност на Алгалорд. Изненадващо, “Sea Of Fate” не е типичният ударен химн, какъвто по правило откриваше досегашните творби. Разчупена и порядъчно комплексна, тя обединява епизодични препратки към последния Vision Divine, бегли азиатски мотиви и онези прогресарски забежки, неизменно присъстващи в работата на групата още от “Rain of a Thousand Flames”. “Crystal Moonlight”, макар и с една идея по-директна, продължава същата насока, редувайки препускащ пауър ритъм с неочаквани композиционни препятствия. Изключително детайлната “Reign Of Terror” представлява еволюция на похватите, залегнали в основата на парчета като “When Demons Awake” и “Thunder’s Mighty Roar” – комбинация между агресивен, излизащ доста извън рамките на пауър метъла инструментал и екстремни вокали, които Fabio изпълнява по първокласен начин. Сред постоянните преходи между изразни средства и носените от тях настроения изпъкват запомнящи се латински напеви, яростна арпежна вакханалия, удачни акапелни моменти - въобще истинско показно по жанрово многообразие в рамките на единствена пиеса. Ефирното пеене и игривите мелодии на барокова флейта в “Danza Di Fuoco E Ghiaccio” пък са поредното доказателство, че момчетата от Триест са в състояние да творят перфектен фолк винаги, когато пожелаят. “Raging Starfire” е най-традиционно звучащото парче в един албум, като цяло доста отдалечен от установеното звучене на групата; леко носталгичен прочит на познатия стар стил, който едва ли ще чуем пак. Rhapsody нямат много балади, но всяка е един малък шедьовър – традиция, от която “Lost In Cold Dreams” не прави изключение. Нежната, меланхолична акустика на куплетите, чувствената сила на припева и затварящото песента премерено соло я нареждат до останалите перли в дискографията на квинтета. “On The Way To Ainor” се явява своеобразна кулминация в разгръщането на опуса както в идейно, така и в чисто техническо отношение. Многопластови хармонии, всепомитащ хоров рефрен, оперни женски вокали и плашещи солови изстъпления на Turilli се сливат в седем минути на пауър, прог и симфоничен разкош, или с една дума – съвършенство. Интелигентно структурирана и увличаща, пространната едноименна епика се разкрива постепенно, обгръщайки ни във феерия от великолепни клавирни оркестрации и китарни номера, а плътната й атмосфера ни заставя да се потопим в цялото вълшебно изживяване поне още веднъж.

С “The Frozen Tears of Angels” италианските майстори отново създадоха нещо рядко и специално, най-дребното постижение на което е влизането в учебниците по симфоничен метъл. Защото изкуството на Rhapsody не е просто върволица от изящно навързани тонове, галещи слуха. То не е и самолюбива демонстрация на техническо превъзходство, каквото те несъмнено притежават над болшинството си колеги, нито само сполучлив синтез между хеви метъла и класическото музикално наследство. То е красота, въодушевление и радост за духа в най-чист вид... и мога само да се радвам, че съм един от многото, които е докоснало.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт