Ревюта
Група: Dragonland      Албум: Under the Grey Banner      Автор: Sharon      Декември, 2011

 

Годината се оказа благотворна за композиторския нюх на Olof Morck – шведският китарист се зае с нелеката задача да запише три албума с групите си, кой от кой по-силен. И докато новият Nightrage не предложи нищо кой знае колко особено при все завръщането към старошколските гьотеборгски мелодет корени, дебютът на младоците Amaranthе беше глъдка свеж въздух с модерното си звучене, а наскоро появилата се тава на Dragonland поднесе пълна наслада за ушите на феновете на симфоничния пауър метъл с музика, съчетала най-добрите и тачени черти на жанра.

Явно всичко, което кара стилови титани като Rhapsody of Fire и Blind Guardian постоянно да разчупват природата на музиката си, изобщо не вълнува шведския маестро – своебразният му протест е озаглавен “Under the Grey Banner”, а плодовете на труда му не мърдат и на йота от каноните на симфо пауъра – мелодичен и мащабно разгърнат, както го обичаме. От друга страна, Dragonland продължават да са дяволски добри в това, което правят, затова и албумът трудно би омръзнал дори на най-наслушалите се на подобни творби почитатели.

Наситената с фентъзи концептуалност сага се вихри за пореден (по думите на Olof – последен, поне за актуалните герои) път из текстовете и слага край на историята, която чухме в албума “Holy War” преди цели девет години. Инструменталите осигуряват подходящ фон – от красивото интро с “елфически” нарации и интерлюдии, през ударната театралност на скорострелни резачки като “Shadow of the Mithril Mountains” и “The Black Mare”, до епиката “The Tempest” и нежната “келтска” балада “Lady of Goldenwood”, групата извежда занаята си до нови, макар и не толкова експериментални висоти. Фолклорните елементи също играят важна роля в албума и го обогатяват с пъстър килим от флейти и цигулки; вокалистът Jonas Heidgert не остава на заден план и заковава най-силните си партии в историята на групата, успявайки да звучи еднакво автентично през спокойните пасажи и наситените с театралност батални маршове. За пръв път чуваме и такова множество от гостуващи вокалисти, сред които актьорът/тенор Fred Johanson и вокалното трио на Amaranthe – Еlize Ryd, Jake E Berg и Andy Solvestrom. Заслужава си да се отбележи симфоничния баланс – за разлика от все повечето банди, падащи в капана на пренаситените оркестрации (Freedom Call, Fairyland, а вече и Nightwish) за сметка на ролята на музикантите в състава, Dragonland не прекаляват с излишното захаросване и ни завещават цяла съкровищница от блестящи струнно-клавишни сола. И като за капак на всичко, полировката на звука е дело на датския гуру Jacob Hansen, а визуалното оформление на диска е изпипано в най-малки подробности от илюстраторите на полския RPG хит “The Witcher”, превръщайки пакета в достойно претежание за всеки пауър/фолк/фентъзи фен.

“Under the Grey Banner” е пример за албум, написан от музиканти, твърдо решени да следват упорито творческия си път, но и винаги успяващи да звучат интересно, зарибително и по своему искрени. Както стана ясно, г-н Morck трудно може да бъде обвинен в себична повтаряемост или липса на хъс и идеи, така че ако ви се слуша нещо занимателно, но може би леко позабравено или нарочно избягвано напоследък, Dragonland с радост ще ви упътят.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт