Ревюта
Група: Leprous      Албум: Bilateral      Автор: Killer Rose      Август, 2011

 

Норвегия никога не се е славила като ложа на прогресив обществото. Освен Circus Maximus, In Vain, Green Incarnation, Winds, Communic и Conception, студената страна така и не успя да се запише в историята на този толкова почитан стил. През последните години списъкът продължава да се разширява и Leprous са поредната банда, която упорито се опитва да си проправи път сред множеството. Да, но те са различни. Различни с широкия спектър от влияния, който попиват и с уникалния си и неподражаем финален резултат. Новото, трето отроче на скандинавците - “Bilateral”, може да се похвали не само с интересната обложка, дело на Jeff Jordan, известен с уникалните си картини за The Mars Volta. Бандата е решила да промени стила си и множествените екстремни влияния, оприличаващи ги на титаните Opeth, са почти изчезнали, като фрагменти от тях откриваме единствено в “Thorn” и “Waste of Air”. Гласът на Einar Solberg е претърпял развитие и сегашната му бленда e микс между Freddie Mercury и Ihsahn. Останалите музиканти също се представят на високо ниво, доказвайки, че естественият прогрес невинаги се изразява чрез петминутни сола. Това, което прави Leprous толкова различни от масата, е артистичният им подход и задължителната щипка лудост.

“Bilateral” дава начало на албума, подсказвайки ни какво ни очаква в следващия час. В кратките четири минути Leprous са вместили много мелодии и музика, което прави албума от самото начало доста костелив орех. Вниквайки в дълбините обаче се натъкваме на много красиви детайли и всичко добива смисъл. Определено не говорим за хаотично нахвърляни елементи – всеки един звук си има своето предназначение. “Forced Entry” ни хвърля още по-надълбоко с хилядите си сюрреалистични трансформации. Дълбокото безпокойство и напрежение се крие под повърхността, докато не пробие в момент на безумна истерия. “Restless” е сред по-лесносмилаемите песни в тавата заради праволинейността си и лесно запомнящия се припев. Под звуците на заплашителна сирена, “Thorn” се развива до една от най-мрачните композиции тук. Тромпетното соло добавя към авангардността на бандата, а гост участието на императорската икона Ihsahn е още един плюс в полза на младоците. Шизофреничната меланхолия в “Mb. Indifferentia” е пуснала корени още в седемдесетарския прогресив рок (с Pink Floyd ориентация) и със сигурност е една от най-силните песни на бандата. “Waste of Air” е най-агресивното късче музика, което може да чуете в “Bilateral”, а уникалните клавири ще ви запратят директно в друга вселена. “Mediocrity Wins” се докосва до една съвсем различна атмосфера, която трудно би я превърнала във фаворит, но пък може да се похвали с невероятен припев. “Cryptogenic Desires” е “хитът” на албума, а също и най-мелодичната и директна песен, чиято наивност увлича неусетно до припяване, а припевът дори напомня на Queen. “Acquired Taste” е втората балада в албума, но в никакъв случай не бихме могли да я наречем спокойна или отпускаща. “Painful Detour” поставя край със сложната си разчупена структура, но е и възможно най-достойния финал за един толкова нетипичен албум, обърнал гръб на установените норми.

Бъдещето на прогресив метъла се крие именно в албуми като “Bilateral” и банди като Leprous, които е доста вероятно да се превърнат в следващите прогресив гиганти с по-добра рекламна дистрибуция и късмет. Отделете нужното внимание, време и търпение на албума и ви гарантирам, че ще разберете за какво говоря.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт