Ревюта
Група: Shining      Албум: VII: Fodd Forlorare      Автор: Shogot      Юли, 2011

 

Повечето талантливи хора в областта на изкуството безспорно имат своите странности, но почитателите им или се възхищават на тяхната естествена екстравагантност, или свикват с нея, за да я харесат в течение на по-дълъг времеви период. Тук обаче нещата са различни. Това е за шизофрения, за взимане на дрога в гигантски количества, за насилие над личности, “подбрани” на абсолютно случаен принцип; за автоагресия, самоубийствени наклонности (кълцане на вени, скачане от мостове... хероин...); интимничене с представители на същия пол (?!); консумация на урина по време на секс и все феномени, които меко казано влизат в разрез с нормалното. Уникалният, твърде отличителен имидж на Niklas Kvarforth премина през няколко етапа на “развитие”, оставайки залостен между стените на маниакалната депресия. Тя е единствената константа при него и в музиката на Shining. Niklas и депресията са като малкото безпомощно момченце и здраво сграбчилия го педофил – болката трябва да свърши скоро, но сякаш продължава вечно.

Такъв е изкривеният свят на Shining. Такъв е и новият им, седми студиен албум, “Fodd Forlorare”: задушаващо потискаща изповед за страданието, загубата на нормален разсъдък и саморазрухата. За добро или зло, шведите попадат в творческия застой на своята депресия; записът едновременно звучи като предходните два и натрапчиво търси нова посока. Но това бе логичното продължение за бандата. В края на краищата, всяко такова (ясно изразено) отклонение от нормите води до неизбежен застой както в креативен, така и в личен план. Shining опитват да намерят баланс между перфектната продукция и своя автентичен саунд, като резултатът е до голяма степен объркващ. Старата формула не кореспондира с новите елементи. Чистите вокали доставят съвсем ново усещане в композициите и докато тези напеви се вписват в един или два мотива, цялостното им внушение остава разнежено и неподходящо, още повече когато Kvarforth вече е демонстрирал смазващо присъствие с басовите си изпълнения в шедьовъра “Halmstad”.

“Fodd Forlorare” не е лош албум. Той просто е комерсиален. Най–вероятно ще намери отклик в определен кръг от разстроени момиченца, които са решили, че техните проблеми са от огромна важност за бъдещето на света по същия начин, по който (очевидно) тече мисловният поток на фронтмена. В това, разбира се, няма нищо лошо. Лошото е, че откликът им ще бъде мимолетен – точно до този момент, когато разберат що за самосъжаляващ се изрод-психопат води групата. Защото при комерсиалния продукт е така – музиката остава на заден план за сметка на имиджа и скандалния елемент. Къде е онази атмосфера? Вероятно в следващия емоционално натоварен блек-дуум-рок хибрид на Shining.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт