Ревюта
Група: Cradle of Filth      Албум: Cryptoriana - The Seductiveness of Decay      Автор: Killer Rose      Август, 2017
Cradle of Filth - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay (ревю от Metal World)

Трудно е да пишеш за банда като Cradle of Filth, защото сами по себе си те са една енциклопедия за екстремен метъл – преминали през всякакви възходи и падения. Същевременно винаги оставаме с чувството, че всяка тяхна крачка е напълно естествена и логична, независимо от това колко продуктивна е тя. Логично беше след “The Principle of Evil Made Flesh” да се остави повече пространство за готическата атмосфера и музиката да стане по-клавирна. Логично беше и след “Cruelty and the Beast” продукцията да се модернизира, китарите да бъдат пренастроени и нови елементи да изплуват на повърхността. Логично беше и след еклектичния “Damnation and a Day” стратегията да бъде променена, да се заложи на трашърските рифове и да се балансират с умерена доза мелодичност. По същия начин беше и естествена еволюцията към все по-екстремно звучене в “Godspeed on the Devil’s Thunder” и “Darkly, Darkly, Venus Aversa”. Кулминацията на всичко това дойде с “Hammer of the Witches”, който своеобразно ни върна към богатата атмосфера от златната им ера. Какво следва оттук насетне?

“Cryptoriana – The Seductiveness of Decay” е закономерно продължение на страхотния си предшественик, но обръща дори още по-задълбочено внимание на миналото, напомняйки на магията в “Dusk and Her Embrace” със сложните си, многопластови композиции, преминаващи през множество музикални епизоди и теми; с романтическата и обречена готик атмосфера; със страхотните китарни мелодии и хармонии. Сам по себе си, новият албум на британците е изключително красив и носи силата да те отвлече от реалността, за да те пренесе в един различен свят от векове назад. Крайни изненади и експерименти липсват, но всеки мотив тежи на мястото си и изпълнява перфектна функция в едночасовия пъзел. Текстовете за пореден път черпят вдъхновение от класиците Лорд Байрон и Уилям Блейк и доближават “Cryptoriana” още повече до усещането от 90-арските тави на групата. Dani Filth, както всички знаем, не успява да докара внушението си от онези години, но за сметка на това компенсира с повече разнообразие на изказа и изключителна отдаденост, която спира дъха във финала на “You Will Know the Lion by His Claw”. Lindsay Schoolcraft се справя страхотно в прокобната “Achingly Beautiful”, в която наподобява Sarah Jezebel Deva в най-пълната ѝ прелест. “Wester Vespertine” е музикално продължение на класиката “Funeral in Carpathia” 17 години по-късно и е една от най-добрите песни в записа. Вече познатата сътрудница на състава Liv Kristine допринася за красотата на “Vengeful Spirit”, в която използва далеч по-различен аспект на гласа си от този в “Nymphetamine”. Друг ключов елемент от звученето на Cradle of Filth през 2017-а година е могъщият вокален хор, който доминира в откриващата “Heartbreak and Séance”, носейки със себе си чувството за красива трагичност, както и във вече споменатата “You Will Know the Lion by His Claw”. Несъмнено двете най-силни парчета в творбата обаче са заглавната “The Seductiveness of Decay” и “The Night at Catafalque Manor”, които осезаемо препращат към “Cruelty and The Beast” с китарното си величие и неповторима викторианска атмосфера.

Cradle of Filth го направиха отново. “Cryptoriana – The Seductiveness of Decay” е най-доброто, на което бандата е способна днес, и наистина не оставя никакво пространство за негативна критика. Едва ли някои си е мислил, че преди пет години, когато излезе неубедителният “The Manticore and Other Horrors”, готическите класици някога отново ще се завърнат към пълното си величие и ще запишат наследниците на “Dusk and Her Embrace” и “Cruelty and The Beast” след толкова много време.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт