Ревюта
Група: Turisas      Албум: Stand up and Fight      Автор: Sharon      Февруари, 2011

 

Статусът на “група-явление”, достигнат от Turisas по време на краткото им битие на сцената, винаги е вървял ръка за ръка с ударна доза музика, ярка самобитност, професионализъм и нестихващ творчески хъс. След първокласен дебют от ранга на “Battle Metal” и неговия наследник “The Varangian Way”, които и до ден днешен продължават да разбунват духовете, шестимата варяги имаха нужда от един-единствен, добре премерен финален удар, за да затвърдят позицията си сред най-забележителните групи в жанра за изминалото десетилетие.

Заглавието на третия защитник на честта на Turisas, “Stand Up and Fight”, далеч не е случайно избрано - албумът е натоварен с нелеката задача да се пребори със сянката на предишните два и да покаже на дело дали секстетът е преминал успешно теста на времето и експлоатираната индустрия, към която принадлежи. Добрият запис изисква стабилна основа, а тук есенцията е запазена редом с най-характерните си черти, докато скандинавците не губят време и смело се хвърлят в кървавото меле, като нито за миг не се колебаят да експериментират. Именно това печели цифрата положителни точки за новото отроче на Turisas - всичко необходимо за един кански запис е налице, от любимата на Warlord и компания войнствена тематика, добиваща своя най-ярък облик досега, чак до успешната инструментална експанзия, способна да наруши представите ви за “батален метъл” и да възхити и най-големите скептици.

Хвалебствията, колкото и многобройни да са, никога не са излишни за опус като този. Turisas ни представят своя най-смел, екстравагантен и мащабен продукт до момента, готов да конкурира дори именития дебют. Достатъчни са едва няколко прослушвания, за да ви втълпят, че сте свидетели на нещо изключително, а след още такива вече неусетно сте се превърнали в братя по оръжие на викингите. Далеч не е лесно да накараш слушателите да усетят музиката, но това никога не е представлявало проблем за финландците. Силното внушение е плод на високото разказваческо майсторство на Mathias, който създава концептуалното ядро на “Stand Up and Fight” много преди зародиша на самата идея за албума – лирическото му скеле датира още от 2005 г., доста преди “The Varangian Way”. При все че песните са свързани помежду си и продължават разказа от момента на неговия край в предишния албум, тук те звучат напълно увлекателно, дори разглеждани поотделно. Но нивото, на което актуалната тава се отличава най-много от предшествениците си, е по-скоро музикално – ако перспективите за надминаването на дискографията на Turisas изглеждаха далечни, днес музикантите показват, че не лежат на стари лаври и надскачат себе си, в резултат на което развиват свое собствено изкуство. Записът е натоварен с множество детайлни симфонии, създаващи усещане за непрестанно усложняващ се епичен саундтрак или богата музикална фиеста, поднасяща купища изненади. Групата е на очакваното високо ниво, но дори така остава непредсказуема: албумът преминава от ударно-батални химни като “The March of the Varangian Guard” и яростната “Takе the Day”, през веселяшката по Alestorm-ски маниер “Hunting Pirates” и симфоничното пиршество “Venetoi! Prasnoi”, чак до трогателния финал чрез “End of an Empire” и “The Bosphorous Freezes Over”. Warlord набляга на чистите вокали и се вписва идеално в оркестровите инструментали, дело на едни от най-реномираните финландски класически музиканти. Аранжиментите, които са най-богатите, които бандата някога е писала, са усложнени допълнително с уместни хорови включвания, полиращи облика на и без това величествената музикална картина.

Пределно ясно е, че групите, които някак успяват да не повтарят себе си, стават все по-малко. Затова пък винаги може да се разчита на някои да заемат достойно място в дефицитните им редици, а за Turisas няма нищо по-важно от елемента на изненада - както казва Warlord, бандата не твори, за да задоволява капризите на феновете си, а за да им поднесе нещо, което те самите дори не подоризат, че желаят. Със “Stand Up and Fight” бойната дружина от Финландия за трети път гравира името си в историята и го подпечатва с кръвта на всеки, изпречил се на пътя й.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт