Ревюта
Група: Bendida      Албум: Goddess of the Moon      Автор: WingWriter      Декември, 2017
Bendida - Goddess of the Moon (ревю от Metal World)

Нека да бъдем искрени: пауър метълът вирее трудно в България, освен ако не говорим за класическите му проявления от тип Helloween и евентуално Primal Fear. Ако решим да сме по-конкретни и се спрем специално на симфоничния поджанр, картината става още по-мъглива. Пантеонът на този тип музика си остават скандинавските държави, Германия и Италия. И колкото и да се опитваме да ги настигаме, все не ни се получава. Даже и да ги гоним не можем. Хубавото е, че поне има музиканти, които полагат старание да поддържат някакво ниво, но в много случаи се стига ако не до провал, то най-малкото до непостигане на очакваното.

Дебютният албум на Bendida не променя особено много ситуацията. Той съдържа немалко хубави елементи, и все пак и тук ги има типично българските елементи, които не са задължително лоши, но в определени случаи могат да направят продукта труднопробивен за западния пазар. Макар че има още какво да се желае, ще обърнем внимание на плюсовете в “Goddess of the Moon”. Един от суперлативите, които могат да се поставят тук, е че Bendida не се опитват да копират големите имена, най-вече Nightwish. Вместо това чуваме оригинална, авторска музика, в която дори и да има заемки от вече използвани многократно на запад похвати, те не избиват в микса.

Албумът не е особено лесен за слушане, но едва ли е преследвана подобна цел при писането му. За да се откроят хубавите моменти в него, ще са необходими няколко преслушвания. Най-добре в случая е да се следва легендата за трите пъти – обикновено върши работа. Откриващата композиция, “Land of Perun”, общо взето показва посоката, която следва цялостния запис. Меланхолична струнна секция в началото прераства в неравноделна прогресив пиеса с фолклорен привкус и скоростни блек метъл преходи между фразите. Гласът на Кремена Николова – фронтдамата на групата – внася емоционална готик атмосфера, а мъжките вокали, които често се включват с дрезгава техника, позната от изпълнители като Marco Hietala, контрастират с по-агресивното си звучене.

Преди да сложим точка на този материал, трябва да отбележим специално песента “Whispers in the Dark”. Парчето се откроява с по-проста структура, но със страшно зарибяващ припев и впечатляващи клавишни. Ако у някого се породят съмнения дали Bendida си струват усилията, може да обърне малко по-сериозно внимание на тази композиция преди да се съсредоточи над останалите – със сигурност няма да съжалява.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт