Ревюта
Група: Black Veil Brides      Албум: Vale      Автор: Erdolliel      Януари, 2018
Black Veil Brides - Vale (ревю от Metal World)

Ценителите на тежката музика масово стоят зад тезата, че Black Veil Brides не са нищо повече от едни тъжни и ядосани тийнейджъри, чието творчество е далеч от нивото на групите, на които се възхищават и подражават. Новият труд на американците, “Vale”, може да бъде и потвърждение, и отхвърляне на тази теза.

Макар и тези музиканти да са талантливи и способни на нещо обещаващо, изглежда този потенциал не е разкрит в най-новия им проект, в който сякаш повече залагат на сигурното и продължават да представят неща, сходни както с предишни проекти, така и помежду си. Това не значи, че “Vale” не може да е стъпка нагоре в кариерата на Black Veil Brides – с трупането на опит, този състав става все по-добър, а парчетата все още успешно се забиват в главата на слушащия. Проблемът обаче е, че съществува страх от гмуркането в музикалните дълбини на импровизацията, където може би се намират прекрасни перли. И пред Black Veil Brides стои опасността стилът им да се изтърка.

Много неща тук са такива, каквито са били винаги – отново слушаме текстове за драмата на отчаяния индивид  (“When They Call My Name”, “Vale”) или за необходимостта човек да се бори за това, в което вярва (“Wake Up”, “The Outsider”). Много рифове и сола на китарата правят добро впечатление, а тембърът на цигулка в някои тракове допринася още повече за оформянето на духа на албума. И макар и сходни помежду си, песните изобщо не са слаби – всяка от тях може категорично да застане като сингъл и да представи диска индивидуално, нито една не изостава значително от другите. Личи си, че групата се е потрудила много в работата по този запис и забавянето на неговото излизане си е заслужавало.

Новото във “Vale” е силното повлияване на мелодиите от поп музиката, което вероятно се дължи на подвизите на вокалиста Andy Biersack в по-леките жанрове под името Andy Black. Това създава усещане за нарушен унисон в песните, сякаш Andy Black и Black Veil Brides са се карали кой да надделее в албума. И въпреки че тембърът на фронтмена е много характерен и съдържа в себе си потенциал, с “woah” и “oh” вокалите той гарантирано няма да разцъфти, колкото и по-добър да е станал Biersack, или Black, през годините.

Вече не е сигурно кой псевдоним най-точно би представил творческата личност у вокалиста, но при “Vale” може би е вторият, а това не е много приятно за хората, които предпочитат по-тежкия звук. Затова пък е възможност за слушатели на различни стилове да се запознаят с Black Veil Brides, а и за старите фенове да разширят музикалния си мироглед. Опасното в тази ситуация е, че едната аудитория е много вероятно в бъдеще да се разочарова от артистичните решения на състава. Но бъдещето е несигурно и фокусът трябва да бъде върху настоящето, в което “Vale”, макар звучащ по-несигурно и неубедително от своите предшественици, има своите силни страни. А ако бандата, която всички са запомнили с имиджа ѝ, подражаващ на KISS, реши да бъде смела в композирането и импровизирането си, то най-доброто предстои.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт