Ревюта
Група: Saxon      Албум: Thunderbolt      Автор: Светъл      Февруари, 2018
Saxon - Thunderbolt (ревю от Metal World)

В опит да започна това ревю по НЕтривиален начин, ще кажа, че британските легенди SaXoN представят пред нас своя 22-ри студиен албум, озаглавен “Thunderbolt”. Добре, де, не можах да изляза от тривиалността и клишето. Обаче някой беше споменал, че клишетата са такива, защото са верни. SaXoN са легенди. Не са много групите, които 40+ години поддържат огъня в музиката си, отговарят на тенденциите, но не изневеряват на себе си и най-важното – търсят качеството.

Албум номер 22 на британските NWOBHM пионери е издържан в класическия хеви метъл жанр, отдава нужното на модерното звучене, но и не забравя хубавите и носталгични осемдесетарски нотки. Утвърдената формула за успех отново е тук. Хеви метъл химн – “Thunderbolt”, размазващи резачки – “Predator”, “Sniper”, “Speed Merchants”, мелодични красоти – “The Secret of Flight”, “Nosferatu”, “Sons of Odin”, “A Wizard’s Tale”, хард рок красоти – “They Played Rock and Roll” (където се чува гласа на Леми), “Roadies’ Song”. Текстовата част също не изненадва – рок, скорост, свръхестествено, борба. Всъщност може би думите „не изненадва“ са и проблемът в този албум. “Thunderbolt” е чудесен, доста по-добър от редица „нови“ хеви метъл тави, но сякаш това не е достатъчно. Въпреки прекрасните мелодии, оркестрациите в някои песни и чудесните вокали на г-н Byfford, сякаш нещо липсва. Поглеждайки към предшественика “Battering Ram”, виждаме какво – изненадващ подход поне в някоя песен. Спомнете си например “Kingdom of the Cross”. Разбира се, не е необходимо SaXoN да променят стила си кардинално, но в “Thunderbolt” буквално няма за какво да се хванеш, търсейки изненада. Е, да, в “Predator” участва Johan Hegg от Amon Amarth. Обаче чудесната идея сякаш не е докрай реализирана. Двата типа вокали не дават кой знае какво на парчето.

Казаното дотук може да звучи като сериозна критика, но целта в никакъв случай не е такава. “Thunderbolt” ще се хареса на всеки хеви метъл фен, но просто не влиза в Топ 5 албуми на SaXoN. Може би е време за мъничко почивка с цел натрупване на идеи. Нека следващия албум не е след две, а след три години. Още повече, че периода 2019-2021 г. е период на юбилеи. Великите албуми на SaXoN от 80-те години един по един ще станат на четири десетилетия. Концертен албум, където да бъдат изпълнявани само по-стари парчета? Ремастерирани/презаписани версии? Алтернативни версии? Все неща, с които SaXoN биха се справили чудесно и които биха се харесали много на нас феновете. След това почивка и чак след това нов албум.

В заключение, “Thunderbolt” на SaXoN е много добър, но не и велик албум. Сякаш има леки нотки на изчерпване, поради което препоръчваме на Biff, Paul, Nibbs, Doug и Nigel повече концерти, повече почивка и може би малко повече брейнсторминг преди следващата им студийна творба.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт